Redig fläsktisdag!

Raggmunk, fläsk och rårörda lingon! En redig fläsktisdag!
Raggmunk, fläsk och rårörda lingon! En redig fläsktisdag!

Fläsktisdag. En institution på Mickes arbetsplats, Försvarsmakten. Raggmunk med stekt fläsk och rårörda lingon är en mastig maträtt. Enormt god och enormt kaloririk! Utmärkt för att återta förlorad energi i tjänsten. Eller bara för att det är gudomligt gott!

I dag bjuder vi in till en redig fläsktisdag!
Lite längre ner får du även tips på vin (och öl)!

Recept

4 personer

2 dl mjöl
4 dl mjölk
2 ägg
0,5 tsk salt
Smör att steka i

Stekfläsk – så mycket som du behagar
Inledningsvis: Vispa ihop mjöl, mjölk och salt till en len smet. Därefter: Tillsätt äggen som du vispar ihop.
Slutligen: Riv potatisen och pressa ur vätskan. Den rivna potatisen blandas ner i smeten.

Stek såväl raggmunken som fläsket.

Tips: 1 dl smet / raggmunk är lagom.

Raggmunkar

Vin

Gå på ett ganska lätt vitt vin med hög syra och med mycket fruktsmak. Eventuellt kan det vara lite fat i, det matchar stekytan. Syran från lingonen och allt smör ska balanseras mot syran i vinet. En Sauvignon Blanc från Nya Zeeland (eller gärna en Riesling) fungerar till! Föredrar du Chardonnay? Satsa då på ett Chardonnay från ett lite varmare klimat!

Ett förslag är: Saint Clair (artikelnr 12000), Vicar’s Choice Sauvignon Blanc , 2017, 99 kr.

Föredrar du öl till? Välj en ljus lager med måttlig beska!