Gyllene höst – gyllene bullar

Kanelbullar är perfekt fika i höst!

Nu har hösten verkligen kommit – i alla fall de sprakande färgerna! Temperaturen lär falla i takt med att löven faller. Varför inte baka kanelbullar till turen ut i hösten!?

Det finns olika recept på kanelbullar och vi vill peka på metoden till degen, snarare än receptet i första hand. Samtidigt vill vi ge några tips som gör era bullar lite saftigare och med lite mer struktur.

Du kan välja att följa jäsningsmetoden som vi använder, Pouliche, och/eller använda dig av ditt favoritrecept och byt ut några få ingredienser som gör en liten, men betydande skillnad för saftigare bullar! (Se tips!)

I metoden för Pouliche använder du så lite som 0,5 gram jäst! Det kommer förstås att ta längre tid för degen att jäsa, men smakerna i vetemjölet kommer att dras ut och berika dina kanelbullar något enormt!

Recept

Pouliche
200 g Manitoba Cream (vetemjöl)
2 dl kallt vatten
0,5 g jäst

När vi bakar använder vi oss av ett vetemjöl som ligger närmare det som bagerierna använder sig av. Manitoba Cream. Den har en hög proteinhalt och får degen att jäsa bra. Den binder också vätska bra och bidrar till att brödet blir luftigt och saftigt.

Poulichen vispas till en pannkaksliknande smet som får jäsa under fuktig duk i 8-12 timmar. Du vet att satsen är klar när den är stor och när kanterna faller ner lite om du skakar på bunken. Då är det dags att blanda i övriga ingredienser till en deg.

Deg
540 g Manitoba Cream (vetemjöl)
1 dl mjölk
1 dl sirap (istället för strösocker)
100 g normalsaltat smör
1 äggula
10 g salt
10 g grovmalen kardemumma
Fyllning
250 g rumstempererat smör
100 g strösocker
25 g kanel

Sockerlag
(kokas ihop och kyls för användning dagen efter)
2 dl vatten
220 g strösocker

Ingredienserna till degen blandar du ner i poulichen med en mjölad slev. Degen ska bli slät.

Låt degen vila under duk i 15 minuter och forma degen till en boll och därefter ytterligare en gång av 15 minuter vila och bollformande.

Vispa ihop ingredienserna till bullfyllningen så att den blir fluffig och lättarbetad. Bred över utkavlad deg.

Lägg bullarna på en plåt. Spreja ugnen med vatten så att den kalla ugnen blir fuktig när du stänger ugnsluckan. Låt bullarna på plåten jäsa i ugnen i tolva timmar och till sin dubbla storlek. Det kan alltså vara en idé att planera så att det här steget infaller när du går till sängs och kan få nygräddade bullar till morgonkaffet!

Spreja de jästa bullarna med vatten och strö över pärlsocker.

Grädda bullarna i mitten av ugnen på 220°C tills de har fått en gyllenbrun färg. Ta ut bullarna och pensla med sockerlag och strö eventuellt över grovmortlade kardemummakärnor eller hackad mandel (eller andra nötter).

Tips: I Sverige har vi ofta alldeles för mycket jäst i våra degar. Pröva med att ta hälften så mycket jäst och låt degen jäsa till dubbel storlek, precis som vanligt. Eller ta hjälp av metoden Pouliche. Istället för strösocker använder vi oss av sirap i degen, som också det bidrar till ett saftigare slutresultat. Och vaniljpulver, istället för vaniljsocker, gör att vaniljen är i bättre balans med brödets naturliga smaker och arom (om du vill ha det i degen. 0,5 tsk vaniljpulver blandas då med mjölken).

1 trackback/pingback

  1. Kanelbullens dag: Firas med Smulan – kanelkrans med Philadelphiaost-frosting – Skeda med oss

Kommentarer är stängda.