En lax flera laxar: Tartar

Laxtartar med klipt gräslök och sallad

Tartar är en favoriträtt för oss båda. Traditionellt gjort på rått nötkött och serverat med diverse tillbehör. Men ibland är det svårt att hitta riktigt smakfullt kött. Suget efter något gott med en tartars texttur finns ändå kvar. Då kan laxtartar vara ett alternativ för oss som gillar fisk!

I kväll bjuder vi in till laxtartar och som gärna får serveras till en enkel och frisk Chablis!

Vin

J M Brocard, Petit Chablis Domaine Sainte Claire 2017(artikelnr 5588), 139 kr, passar utmärkt till en laxtartar. Med sin fruktsyra möter vi det salta och feta i rätten och plockar fram citrus, äpplen och honungstoner i smak och arom. Låt den inte serveras över 10°C och drick i stora klunkar!

Recept

4 personer

150 g laxfilé
100 g kallrökt lax
0,5 rödlök
1 msk cornichons
1 msk kapris
0,5 msk dijonsenap
1 citron
Gräslök
Salt och svartpeppar

Skär rå- och rökt lax i små bitar.

Skala rödlöken, finhacka den och cornichonerna.

Skär gräslöken fint.

Blanda laxen med lök, cornichoner, gräslök, kapris och senap.

Smaka av med salt, peppar och några lite citronsaft.

Servera gärna till knäckebröd, tunnbröd eller lingongrova.