Frukt, fisk eller mittemellan?

Tonfisk med blåbärssås, stekt mango och stekta äpplen

I Sverige tänker vi sällan på att ha frukt i mat. Hawaii-pizza och Flygande Jacob i all ära, men det duger inte till. För snart två år sedan spenderade vi några veckor i Chile. I kuststaden Valparaíso gick vi på åtskilliga restauranger och fann allt som oftast frukt och bär som en del av såväl de varma som de kalla fiskrätterna.

Den här rätten är en påminnelse för oss om år 2016 och resan till Chile. En stilla längtan kanske, tillbaka till de salta havsbrisarna upp mot bergssluttningarna i kuststaden.

Vi bjuder på tonfisk med blåbärssås, stekt mango och stekta äpplen.

Vin

Vi föreslår en enklare Chardonnay från Chile (artikelnr: 6600), Cono Sur, 89 kr. Ett ungdomligt, friskt och fruktigt vin som möter upp frukten och bären i rätten med lätthet. Här finns inslag av päron, persika och ananas och reflekterar tonerna i maten på ett bra sätt.

Recept

200 gram färsk tonfisk/person
1 mango (gärna åt det halvmogna hållet – faste fruktkött)
2 äpplen (Granny Smith eller Pink Lady)
Zest från 1 citron
Frysta blåbär till såsen
Färska blåbär till garneringen
1 msk olja
1 tsk spiskummin
salt och peppar
smör att steka i
citronmeliss

Bland cirka 2 dl frysta blåbär med 2-3 msk vatten i en kastrull. Koka upp underomrörning. Låt sedan såsen stå och sjuda och förbered resten.

Pressa citronzest, olja och spiskummin i en mortel. Detta blir marinaden som du vänder tonfisken i.

Skala och klyfta äpplen och mango. Äpplena steker du i en klick smör. När de har fått lite färg och börjar mjukna lägger du i mangon. Stek under omrörning intill dess att mangon har mjuknat.

Tonfisken steker du med fördel i en grillpanna, men en stekpanna går minst lika bra. Tonfisken ska stekas varsamt. Vi vill ha en stekyta, men kärnan ska vara nästan rå – då smakar tonfisken som bäst.

Servera och garnera med citronmeliss och blåbär. Strö över flingsalt och svartpeppar.