Tryffelpasta och våga laga mat

Vad blir det för mat i dag? Det är inte alltid en enkel fråga att svara på. Vi tror att mycket handlar om det stora antalet valmöjligheter i butiken som kan göra det svårt för oss att välja. Eller snarare våga välja.

Innan vi berättar mer om snårigheten i matbutiken så serverar vi i kväll en pasta med tryffelsås och entrecôte (som vi fann till nedsatt pris).

Läser vi äldre kokböcker ser vi hur enkla råvaror blir till fantastiska rätter i smakkombinationer som verkligen har tvingat ut kocken till ett kreativt skapande. Då, när halv- och helfabrikat inte riktigt fanns.

När betor, kött, fetter och stärkelse mm hanteras under olika temperaturer leder det till både olika strukturer och olika smaker på maten.

Att laga mat var ett hantverk på ett helt annat vis förr. I dag har vi hyllmeter efter hyllmeter med färdiga produkter och färdiga smakkombinationer som gör matlagningen både smal och enkelriktad, upplever vi.

Halvfabrikat med ettiketten “pastasås” eller “svampsoppa” begränsar vår kreativitet och vi vågar inte utmana etiketten eller sällan prova oss fram till vad det annars kan användas till.  Vi tar det säkra före det osäkra. Det bekanta och snabba framför det möjliga.

Det kan vara svårt att använda halvfabrikatens färdiga smaker på bredden i matlagningen medan fem råvaror som morötter, lök, svamp, fisk och nötkött i sin enkelhet kan fylla i alla fall en halv kokbok. Allt beroende på hur råvarorna hanteras.

Våga nu. Handla minst fem basvaror/råvaror och pröva på att laga tre olika rätter av samma ingredienser. Men variera hur du tillagar varorna. Att steka, koka, grilla eller pickla morötter kommer att ge fyra olika variationer av struktur, sötma och sälta. Ja du förstår säkert. Vad kan du göra av det du har?

Recept

2 personer

Valfri färsk pasta, gärna spaghetti eller tagillitelle, cirka 400 g
2 skivor entrecôte á 200g
4-5 kastanje/skogschampioner
Tryffelolja
Färsk tryffel
1 schallottenlök
2 vitlök
2 dl grädde
Smör att steka i
Salt och peppar
Parmesan
Persilja

Bryn skivad champinjon, vitlök och lök i en klick smör. Häll på grädde och låt koka upp. Smaka av med salt, peppar samt tryffelolja.

Koka upp vatten.

Stek köttet till önskad temperatur – lägg seda för att vila.

Ner med pastan i vattnet och koka tills “al dente”. Spola lätt med kallt vatten för att få kokningen att avstanna.

Skiva köttet till mindre och smala bitar.

Blanda sås och pasta i en djup tallrik. Riv parmesan och ha hyvlad tryffel över. Strö över parmesan och lägg i köttet på den gräddiga pastan.