Kolugn start på helgen – Rostbiff

Äntligen fredag! Det har varit en hektisk vecka för oss båda och kanske för dig också? Vår inspiration känns något sagolikt begränsad i dag och vi tar därför något som vi med säkerhet vet att vi uppskattar och som kräver minimalt med engagemang. Rättens smaker sitter där de ska. Förutsägbara och välkomnande. Lika välkomnande som helgen.

I kväll bjuder vi på rostbiff med potatisgratäng. Vi serverar ett Barbera från Piemonte (dessvärre inte tillgängligt på Systembolaget. Kan dock beställas av flera vinhandlare på nätet!)

Medan vi väntar på maten avnjuts en Gin och Tonic (kolla längre ner)!

Vinet har sina karaktäristiska toner av körsbär och svartvinbär liksom toner av blåbär. Rostbiffens karamelliserade ytterdel kommer att tacka för de söta tonerna i vinet. Tanninerna återfinns bak på tungan och passar därför bra till en kötträtt som denna. Ekkaraktären utgörs av lätta vaniljtoner. Denna går utmärkt att lagra i uppåt 8 år, tack vare sin strävhet, syra och höga alkoholhalt. Serva kring 16-18°C.

Recept

4 personer

Rostbiff
Drygt 1 kg rostbiff
50g smör
2-3 msk dijonsenap
Salt och peppar

Potatisgratäng
1 kg fast potatis
1 gul lök
5 dl grädde
Vitlök efter smak (minst 4 klyftor)

Sås
Steksky
2 dl grädde
1 tsk soja

Gör såhär
Skiva och stek lök. Varva tunt skivad potatis, stekt lök och pressad vitlök i en ugnsfast form. Glöm inte att salta och peppra om vartannat. Häll på 5 dl grädde. Ställ in i ugn på 125°C (varmluftsinställning).

Smörj in rostbiffen i dijonsenap och lägg i en ugnsfast form. Salta och peppra rikligt. Lägg 50g smör ovanpå rostbiffen. Ställ in i en ugn som är uppvärmd till 125°C. Stek till önskad innertemperatur; 55°C är medium-rare och ett bra riktmärke. Detta tar ca 45 min.

Tanken är att gratäng och rostbiff ska vara klara ungefär samtidigt. Lyft ur rostbiffen och låt vila cirka 30 min, inlindad i stekpapper. Ta stekskyn och blanda med 2 dl grädde och 1 tsk soja i en kastrull. Red såsen med Maizena om det behövs.

Medan rostbiffen vilar ”bränner vi av” gratängen. Höj till 200°C eller mer så att gratineringen får en liten skjuts.

Medan rostbiffen har vilat klart så har gratängen fått en fin stekyta.

Haricots verts och/eller majs är gott att servera till.

Gin och Tonic

6 cl Gin, vi använder oss av Hernö (artikelnr: 86927), 326 kr
Tonic Water
Is
Rosmarin
Gurka

Lägg is i ett generöst glas, efter behag. Dra av två strängar gurka med en potatisskalare och lägg i glaset. Ta färsk rosmarin och klappa ut/gnid mellan händerna lite lätt (det gör att du får ut oljan ur örten). Häll över gin och därefter tonic water. Servera och njut.