Loading...
Skaldjur

Crêpe

Krämig räkcrêpe med fänkål- och äppelsallad.

Att mötas av väldoftande mat när man kommer hem är väldigt romantiskt. En person som hänger sig till din njutning och omvårdnad är fantastisk. I vårt förhållande är det oftast Alex som möter upp Micke med den här omsorgen. En bortskämdhet, kanske? Vem vill du skämma bort eller blir bortskämd av?

Micke skämdes bort med denna krämiga räkcrêpe och en äppel- och fänkålssallad. I glaset fanns en passande Riesling.

Vin

Riesling till skaldjur slår sällan fel. Vi fann en riktigt prisvärd tysk riesling som passar utmärkt till räkcrêpe! Riesling, Ruppertsberger, Tyskland (artikelnr: 72038), 99 krär Fruktig och med en mycket frisk smak. Den höga fruktsyran gömmer en svag sötma, utan att slå igenom för mycket. Istället dämpas det feta och sältan i maten bra. Ur reaktionen finne vi inslag av gula päron, ananas, honung och mandarin.

Recept

Fyllning
500g oskalade räkor
3 dl grädde
3 dl torrt vitt vin
1-2 msk riven pepparrot
0,5-1 dl västerbottenost
2 schalottenlökar
200 g hackade blad av babyspenat

Skala räkorna och spara skalet från stjärten (men ej huvudet).

Lägg skalen i en kastrull och slå över vinet. Tillsätt hackad schalottenlök i kastrullen med räkskalen och låt sjuda under omrörning tills dess att vinet reducerats till ca 1 dl.

Reducera grädden under hög värme till ungefär hälften. Tillsätt ½ dl västerbottenost, pepparrot och hackad spenat.

Smaka av med återstående ost som bidrar med såväl sälta som smak. Röran ska vara krämig men inte blöt. Ha ner grovhackade räkor och rör om.

Crêpe
(4-6 crêpe beroende på stekpannans storlek)

1 dl vetemjöl
2 dl röd mjölk
2 ägg
25 gram smör

Smält smör. Vispa samman mjölet med hälften av mjölken till en jämn smet. Vispa sedan i äggen och resten av mjölken samt det skirade smöret. Hetta upp en stekpanna med lite smör och grädda på laggen. Det är upp till dig om du vill grädda dem som pannkakor eller tills de är frasiga.

Fördela sedan fyllningen över 4 crêpe, rulla ihop och lägg i en ugnsfast form och strö lite ost över. Grädda i ugn på 200°C och tills osten är gyllenbrun.

Servera med äppel- och fänkålssallad.

Sallad
1 citron
2 Granny smith äpplen
1 fänkål

Skiva fänkål tunt och lägg i en skål. Skala och klyfta äpplet. Skär bort kärnhuset och skiva klyftorna tunt. Blanda med fänkålen och pressa över citron.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *