Entrecôte

Entrecôte med pommes duchesse, sparris och slagen béarnaise.
Entrecôte med pommes duchesse, sparris och slagen bearnaisesås.

Något rustikt, ärligt och okomplicerat. Det skulle mycket väl kunna beskriva kärlek, men det beskriver också en textur och smak som vi gärna sätter tänderna i.

I kväll bjuder vi in till en entrecôte med pommes duchesse. Serveras med hemslagen bearnaisesås och sparris. I glaset rekommenderar vi en italienare med blandningen: sangiovese och colorino.

Vin

Till den här rustika rätten behöver vi också ett rustikt vin som kan klara fett, salt och sötma. Sangiovese och colorino gör en sällan besviken i dessa sammanhang! Vi föreslås därför att du prövar den prisvärda Rubesco, Lungarotti 2016 (artikelnr: 2942), 99 kr. Med hög fruktsyra och påtaglig strävhet balanserar den fettet, saltet och det frästa köttet på ett mycket behagligt vis. Toner av choklad, vanilj och hallon gör den rustik men ändå med en finkänslig kant och ackompanjeras tillsammans med dova toner av körsbär och plommon.

Recept

900 g mandelpotatis
2 äggulor
0,5-1 dl mjölk.
Salt och peppar

Skala mandelpotatisen och koka den försiktigt då mandelpotatis är väldigt känslig.

Koka den lite mer ”al dente” än vad du normalt kokar potatis.

Krossa potatisen i kastrullen med en gaffel eller pressa den genom en grov potatispress.

Tillsätt de två äggulorna och mjölk. Potatisen ska vara fastare än ett mos i konsistensen. Smaka av med salt och peppar.

Ha ner potatismoset i en spritspåse och spritsa ut små toppar på en plåt med bakplåtspapper, är moset för löst kommer topparna flyta ut under gratinering, är det för fast så kommer potatisen att likna en klump sand mer än pommes duchesse.

TIPS: Använd tyllar med stjärnskåror. Då får du en mer elegant känsla på spritsarna.

Gratinera potatisen i ugn, på 250°C och tills de har fått en fin färg. Potatisen får inte vara inne för länge, ej mer än 10 min, då riskerar dem att bli sandkakor, liksom om potatisen är för fast.

Medan potatisen är i ugnen slår du ihop din egen bearnaisesås, vi använde oss av Per Morbergs recept.

Stek Entrecoté till önskad stekgrad men en innertemperatur om ca 55°C är ett bra riktmärke. Fräs lite sparris lätt i smör och servera tillsammans med potatisen, bearnaisen och köttet.

TIPS: För att undvika trådiga sparrisar bryter du av botten från toppen genom att böja sparrisen på mitten. Den trådiga sidan är den bit av botten som naturligt har brutits av.