Colombiansk köttfärslimpa

Vi kan inte svara på ifall det här kvalificerar sig som colombiansk husmanskost. Men den här rätten är lagad ur minnet av en köttfärslimpa som en colombian presenterade som husmanskost. Oavsett autenticitet så är rätten intressant och utmanar den traditionella ”svenska” köttfärslimpan. Den gör sig bra som matlåda också! I glaset föreslår vi en ljus lager!

Vin

GefleBockens Bryggeri (Nr 33737), 21,30 kr, har en maltig smak som känns bekant för en ljus lager, med inslag av knäckebröd, honung, kryddnejlika och citronzest. Inga konstigheter och utmärk till den lite starkare salsan, tack vare sin låga alkoholhalt och stora smak!

Recept

8 portioner
1500 g blandfärs
1 gul lök
2 morötter
1 elefantbönor
1 burk fina ärtor
Merken pepparblandning eller likvärdig kryddblandning
2 vitklökar
1 msk köttfond
4 ägg
2 dl ströbröd
3 dl mjölk Salt och peppar

Tomatsås
2 Burkar finkrossad tomat
Oregano
Spiskummin
Steksky

Blanda mjölk, fond, ströbröd och ägg i en bunke och låt stå.

Skala och hacka morot och lök i centimeterstora kuber.

Fräs lök, morot och pressad vitlök i en panna med lite smör, strö sedan över 2-3 msk merken beroende på önskad styrka.

Skölj ärtor och bönor och ha sedan när i ströbrödssmeten tillsammans med de frästa grönsakerna och köttfärsen. Blanda varsamt för att inte mosa ärtorna och bönorna.

Forma två stycken limpor på en plåt med bakplåtspapper och laga i ugnen på 175°C. Köttfärslimpan måste nå en innertemperatur om 70°C sedan kan man slå på grillen en stund för ytans skull.

Häll de krossade tomaterna i en kastrull och ha i 2-3 tsk vardera av spiskummin och oregano och låt koka medan köttfärslimpan är i ugnen.

När köttfärslimpan är klar tillsätter du ungefär 0,5 dl av steksky från köttfärslimpan i den reducerade tomatsåsen och kokar upp igen.

Servera tillsammans med ris eller klyftpotatis och grönsaker som haricots verts.