Idiotsäker Thaigryta

De flesta tycker gott om Thaimat, men hur lättlagad är egentligen Thaimat för den ovane? Vi gjorde en idiotsäker variant då våra egna kunskaper om det thailändska köket är tämligen begränsade. Resultatet vart en minst lika god thaigryta om inte godare än det genomsnittliga thaihakets gryta. tillagningen är lite krångligare än woken som lagas på restaurangerna men säkrar å andra sidan ett gott resultat i ditt egna kök, utan wokpanna.

Recept

Idiotsäker Thaigryta med kyckling (4 portioner)

4 kyckingfileér (kan bytas ut mot motsvarande mängd nöt eller fläskkött)
½ blomkålshuvud
½ broccolihuvud
2 röda paprikor
1 stor gul lök
1-2 skivade vitlökar
2 morötter, skalade och slantade
2 burkar kokosmjölk (ifall krämigare sås önskas kan man byta ut ena, eller båda burkarna mot kokosgrädde)
Currypasta (vi använde röd)
Salt
Ris

Strimla kycklingen och tillaga i en panna på medeltemperatur med lite olja. Vi hade lock på pannan för att ånga den snarare än steka, för att undvika en stekyta.

Kokosmjölken kokar vi upp som hastigast i en stor kastrull med vitlöken och smakar av med currypasta och lite salt. Tillsätt sedan den ”ångade” kycklingen och låt dra lite i kokosmjölken. Håll grytan med kycklingen sjudande.

Dela paprikan i större bitar/klyftor. Skala och slanta morötter eller skär dom i mandolin med ”våffelblad”.

Klyfta löken. Bryt bort buketterna från broccolin och blomkålen, dela de större buketterna.

Skicka nu ner alla grönsaker i den sjudande kokosmjölken och lägg på locket. Rör om efter ca 1 min och kontrollera konsistensen. Grönsakerna tillagas snabbt. Efter knappt två minuter totalt så lär grönsakerna bli precis sådär knaprig som när proffsen wokar.

Servera grytan med ris.