Biff Stroganoff – en klassiker!

Biffstroganoff med pressad potatis
Biffstroganoff med pressad potatis

Hösten har gått in i sin gråa period och lägger en sorts Roy Andersson-känsla över det mesta i vardagen. Så varför inte regissera livet i ytterligare Anderssonska nyanser? Laga till en krämig biff stroganoff tillsammans med oss och drick gärna en lager till. En diskbänksromantisk rätt som ska avnjutas med öl (tips längre ner)!

Ps. vi har nu använt pressad potatis till väldigt många rätter och inser hur mycket sås och potatiskillar vi faktiskt är. Det får det bli ändring på! Ds.

Recept

1,5 kg Fransyska
2 vitlökar
1 stor gul lök
0,5 dl chilisås
2 dl passerade tomater
5 dl Crème fraîche
2 msk torkad timjan
3 msk dijon senap
1 msk oxfond
Champinjoner (vi insisterar på det, men är inte mer än mänskliga och glömde bort detta)

Strimla köttet och bryn det sedan i smör. När köttet är brynt har du över det i en stor kastrull eller som i vårt fall en slow-cooker. Vill du inkludera champinjoner skivar du och bryner dem också. Använder du kastrull behöver du tillsätta ungefär en liter vatten och måste röra om med jämna mellanrum. Hacka lök, och skiva vitlök och bryn i smör tillsammans med timjan. Häll i passerad tomat i pannan och rör runt. Häll sedan över i kastrullen/slow-cookern. Ha i oxfond, chilisås och dijonsenap. Använder du slow-cooker är 5 timmar på low ett bra riktvärde. I kastrull låter du det värmas 3-4 timmar på låg värme och under lock.

När du börjar bli nöjd med mörheten på köttet tillsätter du Crème fraîche och låter det koka i ca 15 min till. Red av grytan om det behövs och servera tillsammans med exempelvis potatis eller tagliatelle.

Öl

Vi valde en ljus ale, Adelsö Boom Boom Blonde (artikelnr: 89386), 25:30 kr. Det söta i stroganoffen, från tomaterna, löken och Crème fraîche gör att vi gärna vill möta upp smakerna bra. Ölen får inte riskera att bli för besk eller ta över smakerna från kryddorna och senapen. Så denna öl passar bra med låg sötma och med en jämn beska. Till det också en fin fyllighet och som inte känns allt för vattning med den krämiga stroganoffen.