Ärtsoppa och pannkakor

Det finns få saker som vi ser som så svenskt som ärtsoppa och pannkakor, en torsdag. I synnerhet Micke som förknippar kombinationen med Försvarsmakten och åtskilliga sittningar med diverse obskyra studentgrupper på några av Sveriges universitet och högskolor. Låt oss väl smaka!

Recept

Eftersom det finns tusen och åter tusen recept så lämnar vi det därhän. Istället bjuder vi på en vägledning till vad vi tycker gör en riktigt god ärtsoppa.

Det rimmade fläsket brukar vi koka försiktigt i vatten precis så det täcker köttet. I vattnet har vi några klyftade lökar, lagerblad, kryddpeppar och någon vitlöksklyfta.

När fläsket är mört så tas det upp och putsas, bort med så mycket fett som det bara går. Detta för att få till högre kötthalt, då ingen av oss egentligen är särskilt förtjusta av fettkappan. Samtidigt har fetterna till viss del smält i vattnet och tillsammans med köttjuicer och kryddor har det skapat en god buljong. Det är med hjälp av buljongen vi sedan kokar våra ärtor.

I ärtsoppan har vi normalt lite torkad timjan och en nypa rosmarin. När ärtorna mer eller mindre är klara lägger vi ned fläsket som är putsat och skuret i tärningar så smakerna gifter sig med varandra.

Sedan är det klart att servera med ditt val av senap och självklart pannkakor och flaggpunsch, om man så vill. Smaklig spis.