Paprikabakad revbensspjäll

Revbensspjäll med den här paprikamarinaden var en riktig vinnare. När dofterna och smakerna lockar till okynnesätning så är receptet precis i balans för dina smaklökar. Även om okynnesätning kan vara en ovana är de här revbensspjällen av arten “semester för själen”. Smaklig spis!

Recept

4-6 portioner

Ca 2 kg knäckta tjocka revbensspjäll

Marinad
7-8 klyftor vitlök
0,5 dl rapsolja
Soja (en skvätt)
Oregano (en nypa)
2 dl paprikapuré mild eller stark om ni så vill
2 röda alt gul paprika
2 röda chilipeppar

Sås
5 dl passerade tomater
Marinad och köttsky

Gör såhär:
Blanda samman ingredienserna till marinaden och mixa i en matberedare eller med mixerstav. Ta ungefär hälften av marinaden och gnid in köttet ordentligt och bre ett tunt lager på köttet med hjälp av en sked, kniv eller slickepott. Låt stå i kylen och marinera minst två timmar.

Baka köttet övertäckt med folie i ugn ca 150°C i ca 3 timmar eller till köttet är så pass mört att du utan större motstånd kan sticka in en gaffel i det.

Häll av köttskyn i en kastrull och tillsätt det som är kvar av marinaden och de passerade tomaterna, koka upp och reducera en aning så det tjocknar lite. Skär upp revbenen i bitar (därför det helst ska vara knäckt). Skär man vid knäckningen bör det ge bitar om 4-6 cm. Lägg tillbaka köttet i formen och häll den reducerade såsen över och rör om så att köttbitarna får sås runtom. Dra upp värmen till 250 c och baka tills det börjar bli något griljerade, vänd bitarna så de får en fin yta runtom.

Servera med ris blandat med majs, sojabönor och eventuellt haricots verts och lite hackad koriander.