Vi är dåliga på att äta vegetariskt men emellanåt känner man sig less på både kött, fågel och fisk och då är rätter som denna räddningen! Lättlagad och med intressanta smaker som för tankarna till det mexikanska köket.
Zucchini som fylls med vegetarisk bönröra och som gratineras i ugn. Serveras bäst med ett fruktigt Chardonnay från Australien.
Vin
Fånga upp sötman och syran från tomaterna och ostens feta och salta smaker med en fruktig Chardonnay från Australien. Penfolds Koonunga Hill (Nr 6463), 89 kr, bjuder på fruktiga och ekade toner som öppnar upp sig efter en munfull. Gröna äpplen, ananas, citrus och brynt smör spränger igenom munhålan och dröjer sig kvar en liten stund.
Recept
4 personer
2 zucchini
1 fp passerade tomater (300 g)
1 burk stora vita bönor (410 g)
2-3 vitlökar
Olivolja
1 burk majs (160 g)
1 tsk grönsaksfond
Svartpeppar
Spiskummin
Oregano
Koriander (torkad)
Gratängost (vegetarisk eller vanlig gratängost)
Värm ugnen till 200°C.
Fräs skivad vitlök i lite olja. Tillsätt 2 tsk spiskummin, 1 msk oregano
och 1 msk koriander och fräs några sekunder till.
Häll över de passerade tomaterna och fonden, koka upp och reducera under sjudning till ungefär hälften. Ha i bönorna och majsen och låt de sjuda med en stund. Smaka av med svartpeppar.
Dela Zucchinin på längden och gröp ur med en sked/glasskopa så att den blir som en kanot.
Lägg Zucchinin i en ugnsform och skeda i bönröran i urgröpningen.
Sätt formen i ugnen. Efter ca 10 min gör du ett stickprov på zucchinin; stickan åker lättare in ju länge zucchinin får baka i ugnen. Du avgör själv vilken konsistens du vill ha.
När du börjar bli nöjd strör du över gratängost och lagar den tills att osten är smält.
Servera som den är eller med ris, bulgur eller couscous.