Scenen i vår

Vi fick anledning att bjuda in till middag där sällskapet är huvudrollen. Maten är lättillgänglig och är en direkt flört med såväl våren som sällskapet. Drycken är birollen i vår middagsuppsättning.

När sällskapet har huvudrollen ska maten vara enkel att göra och samtidigt vacker att titta på. Något fräscht!

På fatet bjuder vi på färdigmarinerad kycklingfilé med basilika, citron och vitlök på en bädd av bulgur, citronmeliss, granatäpplekärnor, chèvre, pinjenötter, päronskivor och padróns. I glaset, en torr rosécider!

Artikeln publicerades först på Tidningen QX maj-nummer. Du finner tidningen för nedladdning genom att klicka på texten.

Dryck

I glaset bjuder vi på en halvtorr (åt det torrare hållet) äppelcider. Denna belgiska äppelcider, på äpplen med rött fruktkött, är jämn och fin. En krispig cider med toner av mandel, mineral och frisk syra av röda äpplen. Finns i Systembolagets beställningssortiment; Stassen (Nr. 82091), 59.90 kr. Tillsammans med kycklingen och osten är den här cidern perfekt.

Recept

3-4 portioner.
Tillagningstid cirka 30 minuter.

Tillaga bulgur enligt instruktioner på förpackningen. Låt svalna något.

Blanda därefter i granatäpplekärnor och en halv kruka citronmeliss.
Rosta pinjenötterna i stekpanna på hög värme. Använda samma panna för att sota padróns.

Ta en stubbe chèvre om 100-150 g. Smula hälften av osten och skiva hälften av osten i tårtbitar.

Skala, kärna ur och skär till 1-2 päron till små båtbitar.

Lönnebergas färdiga lättmarinerade minutkycklingfilé med basilika, citron och vitlök är vad vi använde oss av i receptet. En nykomling i köttdisken. Den går bra att tillreda på såväl en grill som i en grillpanna.

Servera med bulgurblandningen i botten med smulad chèvre över. Strö över pinjenötter. Lägg den varma kycklingen över och strö över ytterligare pinjenötter och granatäpplekärnor. Garnera med citronmeliss. Päronhalvorna, chèvrebitar och padróns serveras på samma fat.