With Löv från Toscana

Det var dags att återvända till Italien. Mot bättre vetande bjöd vi in Grekland till middagen också. Något gott med medelhavskänsla behövs i novembermörkret. Här får alla plats!

Vi bjuder på lövbiffrullader med medelhavstoner. Till det serverar vi en blend från Toscana (om vinet längre ner!)

Recept

3 personer

6 skivor lövbiff
6 skivor bacon (valfritt)
1 kruka timjan
1 block fetaost
4-5 soltorkade tomater
Ett dussin blandade oliver
1 liten gul lök
1 röd paprika

Hacka lök, paprika, timjan, tomater och oliver. Blanda i en skål tillsammans med smulad fetaost.

Lägg lövbiffen på en skärbräda och lägg ungefär en glasskopa/matsked av ostblandningen i ena änden av lövbiffen.

Rulla ihop och förslut ändarna med en tandpetare. Vira sedan in bacon och fäst även den med en tandpetare.

Stek i lite smör och olivolja tills de får en fin stekyta. Lägg sedan i en ugnsform och ställ in rulladerna i ugnen på 200°C i ca 5-10 min.

Servera med klyftpotatis, tzatziki och eventuellt sallad.

Vin

Le Cupole Trinoro, 2015. Toscana i Italien av Tenuta di Trinoro. Denna härliga blend finns inte på Systembolaget längre, men går att beställa på diverse vin-sajter. Cirkapris är 280 kr.

Vad vi fastnade för är blandningen av merlot, cabernet franc, petit verdot och cabernet sauvignon som tillsammans borgar för syltiga och härliga toner med inslag av röda mörka bär, choklad och svaga toner av söta örter. Tillsammans med de lena men ändå påtagliga tanninerna omsluts köttet som blir mjällt och fint. En fin textur och en svag dröjande sötma. Medelhavsblandningen i rulladerna hanteras varsamt av de solmogna mörka bärtonerna i vinet, utan att varken vinet eller maten tar överhanden.

Det här vinet kan gott lagras i 2-4 år till, tack vare sina tanniner, sötman och alkoholhalten som ligger på 15 %. Förvåningen infann sig av att det här vinet är fylligare än viner från den här delen av regionen i övrigt.