En lax – bookmaker

Kan man göra en klassiker annorlunda? Såklart! När höstens gråaste period nu har inträtt behövs lite mer färg och liv på tallriken än annars. Rotfrukter och röror brukar få stå för våra färgklickar.

I kväll bjuder vi därför in till en bookmaker gjord på lax på bädd av rödbetsröra. Till det serveras rotfrukter och en fin Riesling från Mosel (tips längre ner).

Recept

2 personer

Färskt Levainbröd
300 g färsk lax (150 g/person)
2 citroner
1 fänkål
4 schalottenlökar
5 delikatessrödbetor
2 morötter
1 näve pepparrot
Sparris
Salt
Peppar

Recept till rödbetsröran hittar du på denna länk. Ha i lite majonnäs. Gärna lite grov senap också, för smakens skull.

Värm ugnen till 225°C.

Rotfrukterna och löken
Skala och riv pepparroten och två av delikatessrödbetorna. Spara till senare garnering.

Skölj fänkålen och morötterna. Skala delikatessrödbetorna som är kvar. Dela fänkålen, rödbetorna och morötterna på mitten. Skär eventuellt bort toppar och tråkiga rotbottnar (vi tycker att det ser fint ut med lite blast kvar på rödbetorna). Schalottenlökens botten skärs bort så att löken kan stå med botten nedåt.

Lägg upp rotfrukterna i en ugnsform och ställ lökarna med sina toppar uppåt. Pensla med olivolja och strö flingsalt över (eventuellt timjan). Värm i mitten av ugnen i 40 minuter.

Laxen
Pensla en ugnsform med olivolja och lägg laxfilén med skinnsidan nedåt. Pressa över en citron. Mal svartpeppar över laxen och strö över flingsalt. Klä laxen med tunt skurna citronskivor.

När rotfrukterna har cirka 20 minuter kvar av tillagningstiden. Ställ ner gradantalet på ugnen till 220°C och värm laxen tillsammans med löken och rotfrukterna de kvarvarande 20 minuterna.

Sparrisen
När det är cirka 3 minuter kvar av ugnstiden kokar du sparrisen i saltat vatten.

TIPS: För att undvika trådiga sparrisar bryter du av botten från toppen genom att böja sparrisen på mitten. Den trådiga sidan är den bit av botten som naturligt har brutits av.

Brödet
Stek två skivor levainbröd i smör. Se till att brödet får en frasig yta på båda sidor, utan att brännas! Bred över rödbetsröran på brödet.

När maten i ugnen är klar delar du laxen i jämnstora. Ta loss skinnet och lägger ovanpå rödbetsröran på brödet. Låt citronskivorna vara kvar för en härlig syrlig smak! Garnera med den rivna pepparroten och rödbetorna. Lägg upp det övriga och servera!

Vin

Det är primärt söta smaker i den här rätten och med mild hetta från pepparroten. Fänkålen ger en lakritsliknande smak. Därför behöver vi något som kan balansera upp den feta fisken och rödbetsröran, tillsammans med de söta smakerna och skapa en kontrast till fänkålen. En sötare Riesling från Mosel, landar vi i. Wiltinger, Alte Reben Riesling (artiknr: 96251), 169 kr. En fantastik Riesling med fräscha inslag av stenfrukter som päron, gula äpplen och persika. Honung som bryts mot lite syrlighet i toner av lime. Vi lyckades verkligen hitta en ny favorit till den här typen av smaker!