Pretty bird – kyckling

Vi hade egentligen tänkt att ordna till en fiskrätt i dag, men så såg vi kyckling för 19 kronor! Kycklingens bäst före datum skulle snart träda in. Så varför inte låta veckan inträdas med kyckling då?

Kvällen bjuder på örtstekt kyckling med rotfrukter som har fått bada i skyn som droppat ner över dem. Kall Café de Paris sås höjer denna enkla fågel. Till rätten serveras ett Pinot Noir (tips längre ner!).

Recept

4 portioner

1 stor Kyckling, typ gårdskyckling eller 2 mindre kycklingar.
50g smör
2 msk dijonsenap
2 msk timjan
2 msk rosmarin
Salt
Peppar
250g champinjoner
Valfria rotfrukter: Vi använde oss av jordärtskocka, morot, palsternacka och rödbeta. Men det finns annat som lämpar sig i formen, såsom potatis, rödlök, salladslök m.m.

Café de Paris
2 dl Crème fraîche
2 matskedar majonnäs
1 kruka dragon
Curry efter smak.

Såhär gör du

Värm ugnen till 175°C (använd gärna varmluft för en jämnare tillagning).

Smält smör i en kastrull, tillsätt dijonsenap samt kryddor och rör om.

Skär rotfrukterna och morötter i stavar, klyftor eller halvor (beroende på storlek). Dela champinjonerna på mitten. Lägg alltsammans i mitten av en djup ugnsform. Lägg kycklingen med bröstsidan upp på ett galler som placeras ovanpå formen. Kycklingens placering ska vara direkt ovanför tillbehören, detta för att kryddblandning och köttsaft ska droppa ner över rotfrukterna.

Smörj in kycklingen med kryddblandningen, tänk på att smörja insidan av kycklingen också. Ställ in i ugnen. Tillagningen tar cirka 1 timme. Efter cirka 45 min kan du göra ett litet stickprov vid ett tjockare parti av kycklingen. Om köttsaften är klar så är kycklingen färdig.

Medan kycklingen är i ugnen hackar du färsk dragon och blandar med
Crème fraîche, majonnäs och curry. Smaken blir något mellan en remouladsås och kall Café de Paris. Låter inte det lockande så rekommenderar vi en Chèvre-kräm.

Vin

Kycklingrätten är av ett enklare slag liksom såsen. Rätten behöver en mer delikat druva som varken dör av rätten eller tar över rätten. Söta örter och även söta toner i rotfrukterna behöver mötas med ett vin som bär hög fruktsyra. Såsen är fet och behöver få tas om hand av fatkaraktär. Vi landar därför i Frankrike och Bourgogne med sin druva Pinot Noir, som är en favoritdruva för Micke! Det här vinet är precis lagom för rätten och vi tror inte att det finns någon besvikelse i denna enkla start på veckan med detta vin till rätten! Bourgogne, Côte de Nuits, Nuits-Saint-Georges (artikelnr: 78614), 149 kr.