¡Viva Cuba! Bröd

Bröd till Cubanos eller som smörgåsbröd

På fredag vill vi ha Cubanos! Den varma ost- och skinksmörgåsen som exilkubaner tog med sig till USA. En direkt reflektion till en generös abuelita eller abuelito* som ville ge sin kärlek genom maten. Såklart vill vi ha det så genuint som det bara går. Gärna med en hint av känslan som fångas i Miami och Florida, där smörgåsen fortfarande är populär!

Vi börjar redan i dag med brödet och på fredag lägger vi ut resultatet av färdig Cubanos!

För mer information om vad Cubanos är kan du med fördel se på filmen Chef (2014);
Chef Carl Casper (Jon Favreau) slutar sitt jobb på en prestigefull restaurang i Los Angeles och försöker hitta tillbaka till sin egen röst i matlagningen och i köket. Det här är en film med kärlek till människor och mat som inspirerar! Och han finner sig själv i bland annat Miami. Se den!

*lilla mormor/farmor; lilla morfar/farfar

Recept

2 limpor

Startjäst: dagen innan brödet skall bakas så sätter du en jästkultur. Häll 1 dl ljummet vatten i en skål och tillsätt sedan ½ tsk torrjäst. Vänta på en blandningen börjar bubbla. Det visar att jästen börjar utvecklas! Då är det dags att vispa ner 1 dl mjöl.

Täck över och ställ i kylen över natten.

Dagen för brödbakning
2 dl vatten
Beräkna 360-420g mjöl (vi använder alltid Manitoba Cream!)
1 påse torrjäst
1 tsk salt
1 tsk socker
25g ister (går att byta ut mot smör)

Häll upp ljummet vatten i en skål. Blanda i salt och socker. Rör ner torrjästen blandningen med 60g av mjölet. Tillsätt smör/ister och rör om.

Tillsätt jästkulturen som har fått jäsa under natten. Blanda i ytterligare 300g mjöl (du har nu 60g + 60g mjöl att spela med). Har du en köksassistent, ha då i precis så mycket mjöl så att degen släpper från bunken. Degen ska kännas fuktig men inte kladdig.

Arbeta degen tills den känns silkeslen och något elastisk. Lägg degen i en bunke och pensla med lite olja. Täck sedan med en fuktig handduk och låt jäsa i 2 timmar (eller till den dubbla storleken).

Dela degen i två lika stora bitar som du plattar ut till en rektangel som mäter ca 30x15cm. Rulla ihop varje rektangel tätt längs med respektive långsida till rullar.

Lägg de två degrullarna på en bakplåt med bakplåtspapper och tryck till dem lite för att få lite plattare limpor, väl färdigjästa!

Låt jäsa under duk under ytterligare 2 timmar.

Spraya brödet försiktigt med vatten och skär ett snitt längs med degrullens mitt så att det spricker upp under gräddning.

Grädda i mitten av ugnen under 20-25 minuter på 200°C.