Rotfylld soppa

Den här helgen var en ren prövning för ämnesomsättningen. Av goda vänner bjöds vi in på raclette. Den smälta osten över potatis, skinka och svamp kändes av trots 20 minuter promenad efter bjudningen. Den känns fortfarande av (!) Det är som en bakfylla, fast på ost!

Efter raclettemiddagen och en förnimmelse av smält ost i blodomloppet behövs något lättare för magen, men ändå något gott för själen.

Vi bjuder in till jordärtskockssoppa med polka- och rödbetschips. Till det serveras en favorit från Champagne!

Rätten fungerar strålande som en förrätt!

Vin

Champagne, Deutz, 2013 (artikelnr: 90644), 599 kr. Den fruktig och friska smak med gula äpplen, bekanta toner som rostat bröd, vit choklad och nötter möter syran och sötman från löken och grädden på ett formidabelt vis.

Recept

4 personer

Cirka 600 gram jordärtskockor
3-4 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
1 L grönsaksbuljong
2,5 dl vispgrädde
Citronzest
Salt och peppar
Chilipulver

Rödbets- och polkachips (hyvla rotfrukterna och sprid över bakplåtspapper. Låt värmas i varmluftsugn på 175°C och tills att kanterna börjar få färg, 15-20 minuter)

Skala jordärtskockorna och tärna dem. Finhacka lökarna. Dessa fräser du i lite olivolja.

När löken har blivit genomskinlig häller du över buljongen. Låt stå och småputtra tills att jordärtskockorna är mjuka.

Slätmixa och sila (eller låt soppan vara härligt tjock med purén kvar i). Häll över i en katrull och låt koka upp tillsammans med grädden. Smaka av med salt och peppar och citronzest (ta lite åt gången, då det kan bli en påtaglig syrlig citronsmak och som lätt kan ta över de andra smakerna).

Servera med chipsen och pudra lite chilipulver över för välkommen hetta.