Tacopaj

Efter en hektisk vecka av Stockholm Pride, tillsammans med Försvarsmakten, är det nu återigen lite semester. Alex var den finaste maken som frågade en lätt utslagen Micke vad han väldigt gärna vill äta till middag. Tacopaj, blev valet. Ett av Alex mest barnsliga recept som passar stor som liten krigare! I glaset rekommenderar vi en svensk veteöl från Östergötland.

Öl

Från Östergötland hittar vi Nääs Eko Weizen (Nr 31643), 23:40 kr. Det är en veteöl som ger fruktiga inslag av banan och citrus, samtidigt som vi får en kryddig känsla på tungspetsen. Den är riktigt bra till kryddiga maträtter och serveras vid 6-8°C.

Recept

(8 portioner)

Pajfyllning

800-1000 g köttfärs
1 röd paprika
1 gul lök
2 vitlökar
2 påsar taco kryddmix (så lata är vi ibland!)
Tomatpuré
Inlagd och skivad jalapeño 10-15 st

Bryn hackad lök, paprika, vitlök och köttfärs. Blanda i kryddmixen och låta steka med köttfärsblandningen ett tag. Tillsätt några matskedar tomatpuré och en skvätt vatten. Rör i grovhackad jalapeño.

Majspuré

3 burkar majs á 340 g
2,5 dl grädde
Rökt paprikapulver
Riven cheddarost ca 300 g

Mixa majsen i en kastrull med en mixerstav så att den fortfarande är ”klumpig” och har några hela korn i sig. Häll i grädde och ost och koka upp under omrörning. Rör om ofta och väl så att det inte bränns i botten. Smaka av med paprikapulver, det ska vara en förnimmelse av paprika. Låt puttra någon minut eller två och stäng av värmen.

Pajdeg och smuldeg

6 dl mjöl
250 g smör
2-3 matskedar vatten
1 ägg

Smula ihop smör och mjöl i en bunke. Ta ungefär 1/3 av degen i en annan bunke och ställ i kylen. Blanda i vatten i den större smuldegssatsen och knåda till en fast deg. Knåda ut i en pajform eller en springform om ca 25cm ø. Grädda i ca 10 min, ta sedan ut och pensla med lite vispat ägg och grädda ytterligare 2 min.

Pajen

Ha ner köttfärsblandningen i formen och avsluta med att strö över smuldegen. Grädda i ugn i ca 15 minuter eller tills smuldegen har fått en lätt gyllenbrun färg.

Servera Pajen med majspuré (och sallad).