Vårkyckling

Vår kyckling är ett insteg till våren. Lätt, snabb att göra och fräsch. Avnjutes bäst med ett glas champagne.
Vår kyckling är ett insteg till våren. Lätt, snabb att göra och fräsch. Avnjutes bäst med ett glas champagne.

Nu när våren är här på allvar är det dags att utveckla maten mot lättsmälta alternativ. Därför tänkte vi bjuda på en syrlig vårkyckling som serveras med bulgursallad; i salladen hittar vi gurkkrutonger, spetspaprika, riven vitkål, kokos, pistagenöt och chiliflingor; toppat med frasiga grönkålschips. I glaset serveras champagne eller pinot noir bäst.

Recept

4 personer

150 g kycklingbröstfilé per person.
3 klyftor vitlök
1 gurka
Tillräckligt med vitkål
Tillräckligt med grönkål
1 spetspaprika
Bulgur för fyra personer
1,5 msk kycklingfond
0,5 l vatten
Citronzest
Olivolja
Spiskummin

Kokosflingor
Pistagenötter
Chiliflingor

Värm ugnen till 150°C.

Börja med att skär små kuber av gurkan.
Skiva paprikan i cirklar.
Riv vitkålen och riv i zest från en halv citron.

Skär av grönkålsbladen från den tjocka stammen. Lägg bladen på ett bakplåtspapper och ringla lite olivolja över bladen. Salta. Tillaga i ugnen på 150°C 15-25 minuter, eller tills bladen har börjat knapra till sig lite. Bladen släpper ifrån sig vätska under eftervärmen när du tar ut dem ur ugnen också.

Värm upp ugnen till 200°C.

Fräs skivad vitlök och citronzest från en halv citron. Lägg därefter i kycklingfiléerna. Låt steka tills dess att ytan är ljus och lite gyllenbrun i kanterna. Lägg över kycklingen i en ungsform och strö över spiskummin och chiliflingor. Ta några paprikaskivor. Ställ därefter in kycklingfilén i ugnen och värm till en innertemperatur om minst 72°C.

Koka upp kycklingfonden som du blandar med vattnet. Koka bulgur enligt instruktioner på förpackningen och i fondblandningen.

Blanda kokosflingor, pistage och chiliflingor.

När kycklingen är klar:
Lägg bulgur som bas. Därefter riven vitkål, lite gurkkrutonger och kokosflings-blandning.

Lägg en filé ovanpå. Därefter paprikaskivor, mer av gurkkruntongerna och kokosflings-blandningen. Toppa med grönkålschips (garnera gärna med lite klippt mynta eller färska ärtskott).