Såsen gör Schnitzeln

Schnitzel ligger oss varmt om hjärtat. Här serverat med en sås gjord på Karl-johansvamp.
Vi dricker gärna en IPA till.

En god vän gav oss en påse med självplockad och torkad karl-johansvamp. Direkt började fantasin sätta igång med vad vi skulle göra av höstens läckerheter. Ganska snart kom vi fram till att svampen gör sig utmärkt i en sås.

Även om vi båda skulle kunna äta sås som om det vore soppa är sås något omsorgsfullt och kärleksfullt till en huvudrätt. Den behöver paras ihop med något som annars känns ensamt och övergivet utan kärleken från en sås.

Efter ett besök till vår favoritbutik, Garpes Livs (Nockeby, Bromma), blev köttdisken den verkliga inspirationen. Där fanns benfri fläskkotlett som vi lät skäras upp. Drygt två centimeter-tjocka bitar. Vi fick dem även putsade. Av de här bitarna blev det schnitzel.

Schnitzel kan låta ganska torftigt. Men med en kärleksfull sås till så är måltiden fullkomlig och aldrig mer torftig!

Recept

2 personer

Schnitzel
2 benfria fläskkotletter
Emmentaler
2-4 skivor rökt skinka
1 ägg
1 dl mjöl
1 dl ströbröd
Smör att steka i

Potatis
10-12 små fasta potatisar
Smör och matolja att steka i

Använda en kötthammare eller en kavel när du bankar ut köttet ordentligt!
Vi använde oss av båda redskapen.

Sås
40-50 g torkad karl johansvamp
50g smör
1 Schalottenlök
1 Vitlök
1-2 teskedar mjöl
2 dl grädde
1 kvist rosmarin (om önskas).

Blötlägg torkad karl-johansvamp i en liten skål  i ca 30 min.

Bryn löken på låg värme i smöret, tillsätt en nypa flingsalt och ett vrid med pepparkvarnen.

Ta ur svampen ur vattnet (spara vattnet) och grovhacka denna.

Stek svampen med löken i några minuter. Pudra lite mjöl över svampblandningen. Tillsätt grädden och koka upp. Smaka av med salt och peppar.

Skulle såsen vara för tjock kan du under omrörning tillsätta lite av blötläggningsvattnet som du har sparat.

Schnitzel: Ta två skivor benfri fläskkotlett 2-2,5 cm tjocka. Lägg plastfolie på en skärbräda, lägg en kotlett på skärbrädan och lägg sedan en ytterligare bit plastfolie över. Banka ut köttet så att det blir dubbelt sin storlek, men helst inte tjockare än 5 mm. med en kötthammare eller en kavel. Knogar går också bra, i värsta fall.

Lägg 1-2 skivor med kraftigt rökt skinka och Emmentaler ost på ena halvan av köttbiten. Vik sedan den andra halvan över halvan med osten och skinkan. Vik en tunn kant om lott. Har du svårt att få vikningen att hålla ihop? Nyp samman vikningen med tandpetare!

Vänd sedan schnitzlarna i mjöl, ägg och sist ströbröd. Låt vila ett tag innan stekningen.

Stekt schnitzlarna på medeltemperatur och rikligt med smör till frasigt gyllenbruna. Eftersom kotletten är tunn så behöver du inte oroa dig över att det inte skulle bli genomstekt. Är du ändå lite orolig kan du sätta in schnitzlarna i ugnen på 100°C i ytterligare några minuter efter det att du har stekt dem.

Glöm inte att dra ur tandpetarna innan servering!

Potatis: Skala små fasta potatisar och låt dem koka tills de börjar mjukna men ändå inte är helt genomkokta. Häll av vattnet från potatisen och skölj med kallt vatten för att få kokningen att avstanna.

Smält sedan smör i en stekpanna tillsammans med lite olja och stek potatisen under försiktig omrörning tills potatisen är härligt gyllenbrun och genomstekt. Gör ett stickprov med en gaffel, tandpetare eller knivsudd.

Servera schnitzeln varm och frasig tillsammans med potatis, och svampsåsen samt ditt val av grönsaker eller kanske lite riven morot eller en kålsallad.

Öl

A Ship Full of IPA – Alkoholfri, från Brutal Brewing (Spendrups). Den hårt humlade ölen känns blommig, med inslag av citrus och grape. Den milda rökigheten och lätta sältan i maten gör att den tydliga beskan i ölet mildras något. Måltiden kändes mer balanserad ihop med denna IPA!