QX2019: Generös Torskrygg i januari

I januari passar det bra att bjuda på torskrygg med potatispuré, smaksatt med svart tryffel. Toppat med stekta bacontärningar och västerbottenchips. Serveras med skivade rotfrukter, brynt smör och hasselnötter. I glaset rekommenderas champagne eller ett ekat chardonnay.

Såhär i mellandagarna tar vi en liten semester från bloggandet. Men! Vi kan redan nu dela med oss det som kommer att inviga 2019 för oss.

Vi tar över matsidan i tidningen QX från och med januarinumret (laddas ner här). I vartannat nummer kommer vi att bjuda på några av våra mest omsorgsfulla recept. Såklart hoppas vi på att du läser tidningen och prövar recepten som publiceras i såväl tidningen som här på skedamedoss.se!

Efter nyåret tycker vi att du ska bjuda in till en väl tilltagen rätt som får smaklökarna att sätta segel mot ett spännande 2019!

Receptet finns i tidningen QX tillsammans med vår krönika; Torskrygg med potatispuré, smaksatt med svart tryffel. Toppat med stekta bacontärningar och västerbottenchips. Serveras med skivade rotfrukter, brynt smör och hasselnötter.


Vin

I glaset rekommenderas champagne eller ett ekat chardonnay. Champagne är alltid rätt! Ännu mer rätt blir det när drycken paras till en rätt med inslag av salt och fett. Saltet och fettet dämpar nämligen syran i champagnen som förhöjer de andra tonerna i drycken. Servera i glas med stor kupa och smal öppning. Aromerna kommer fram och champagnen hamnar på tungspetsen där sötma upplevs bäst. Det går också att tänka maten och drycken i reflektion till varandra. I maten hittar vi inslagen av smörkola och nötter från det brynta smöret vilket vi också hittar i en ekad chardonnay. På samma sätt som med champagnen kommer fettet och saltet i maten att dämpa syran i vinet och mötas upp av fattonerna.

Recept

200 g torskrygg/person. Torrimma den med socker och salt innan tillagning. Köttet blir då fast och fint. Tillaga i ugn på 150°C och tills att fisken når en innertemperatur om 56°C (För en mer omsorgsfull tillagning passar även cirka 47°C).

Västerbottenchips: 1 msk västerbottenost i det antal som önskas. Värm osthögarna på bakplåtspapper på 200°C i ugnen tills chipsen är gyllenbruna.

Skala och dela potatisen i mindre bitar (1-2/person). När den har kokat klart
slätmixar du potatisen till en puré. Ha i smör och grädde efter behag och till önskad konsistens. Smaka av med tryffelolja.

Skiva majrova och rödbeta tunt. Låt vila i citronsaft tills servering.

Bryn cirka 50 gram smör på medeltemperatur och under omrörning. När färgen är kolabrun och doften påminner om smörkola och hasselnötter kyler du av kastrullen i vattenbad. Fortsätt röra om! Ha sedan i grovhackade hasselnötter.

Bryn bacontärningar och låt fettet rinna av på lite hushållspapper innan servering.

När fisken är klar är det dags att servera!