Bääst är enkelt – lamm

Det finns alltid säkra alternativ till middag hemma hos oss. Lamm är en av de rätter som vi båda uppskattar väldigt mycket. Såhär års går det också att fynda lamm till nedsatta priser i köttdisken. Att köpa sådant som är på väg att passera bäst före datumet är ett bra sätt att få ner matkostnaden på. Även klimatet besparas något, när sådant som redan är producerat inte behöver kastas i onödan.

I kväll bjuder vi på en enkel lammstek som serveras till klyftpotatis och sås på skyn. Vi serverar även en bärig och härlig Shiraz till (mer om vinet längre ner!).

Recept

4 personer

Dryg 1 kg lammstek
0,5 dl olja
2 msk dijonsenap
2 msk timjan
2 msk oregano
6-8 vitlöksklyftor

Sås:
2 dl Crème fraîche eller 2 dl grädde
1 tsk soja
1 tsk köttfond
Steksky
1 tsk dijon (valfritt)

Blanda olja, dijon och kryddor till en marinad.

Stick några hål i lammsteken med en knivsudd. Peta därefter ner en halv vitlöksklyfta i varje hål.

Gnid in lammsteken i kryddblandningen. Nu kan lammet tillagas på flera olika sätt: tillaga i ugn på 175°C till en innertemperatur om 60-65°C, för rosa eller cirka 70°C för genomstekt.

Tillaga gärna steken med folie över för att inte torka ut köttet. Kör sedan utan folie i några minuten med grill och full värme på slutet för ytans skull.

Blanda ingredienserna till såsen, crème fraîche ger en härlig syrlig ton på såsen medan grädde ger den mer traditionella och fetare smaken. Låt koka upp.

Servera tillsammans med exempelvis klyftpotatis eller varför inte en god potatisgratäng.

Vin

Med sina djupa toner av björnbär, plommon, vanilj och smygande toner av kaffe vill vi omfamna lammet. Tanninerna är påtagliga, men tar inte över för mycket. Fylligheten är som gjord för en kraftig lammrätt med en fyllig sås till och skulle också fungera till nötkött. Fatkaraktären passar gott till en gräddbas i såsen. De söta kryddorna och de söta smakerna i såsen tar oss till södra Australien som har något sötare noter i sin Shiraz: Lionheart of the Barossa (artikelnr: 2129), 119 kr.