P(r)esto chango!

Risotto med örtpesto och kronärtskocka
Risotto med örtpesto och kronärtskocka

I matbutiken fann vi kronärtskocka från Frankrike. När den ändå hade transporterats ända till Sverige var det väl ändå läge att göra en mindre insats och laga till den innan den förgås?

Vi fick ihop kronärtskockan med vår ständiga jakt på den perfekta risotton! Smakkombinationsmässigt var det här riktigt delikat. Konsistensmässigt är vi ett steg närmare en risotto värdig en vinterbjudning.

I kväll serveras en risotto med örtpesto och kronärtskocka.

Vin

Kronärtskocka är lite speciellt att matcha till vin och vi ville först föreslå ett friskt riesling, eftersom rätten är rätt fet ändå. Men i maten finns feta smakbryggor och en ton av parmesan och citrus. Feta smakbryggor som kräver lite mer av vinet än att den är fräsch! Därför blir det ett rött och generöst vin med fruktighet, rostad fatkaraktär, mörka bär av vinbär, björnbär, plommon och med toner där bak på tungan som påminner om vanilj och rostat kaffe. Det blir en Pefolds, Bin 389, Cabarnet Shiraz (artikelnr: 99453), 499 kr.

Recept

4 personer
Du finner risottoreceptet här

2 kronärtskockor
Dra loss bladen på skockorna, blotta hjärtat och skär ut det. Koka alltsammans i rikligt med vatten tills bladen har mjuknat något (salta först efter att vattnet har kokat upp!).

Pesto (det kommer att bli pesto över som du kan spara i cirka 3-5 dagar i kylen)
Mixa med stavmixer eller motsvarande:
1 kruka citronmeliss
1 kruka basilika
1 kruka fransk dragon
1 kruka rosmarin
50 g pinjenötter
1/2 citron och zest från frukten
Olivolja till önska konsistens