Pepparkakshus

Vi ska inte ljuga. Att baka ett pepparkakshus tar tid, energi, prövar tålamodet och prövar äktenskapet.

Visionen om att baka Carl Westmans samlingshus på Beckomberga sjukhusområde var ingen lek! Linjerna är väldigt enkla och tacksamma att föra upp på en skiss och baka ut i en deg. Men så har vi det här med taket vars linjer inte alls vill lira med gravitationen.

“Vi skulle fixat takbjälkar på insidan”, säger Alex med bakgrund inom bygg.
“Vi skulle gjort som jag sagt så hade det här inte varit så förbannat svårt”, säger Micke med bristande självinsikt och med en bakgrund inom försvaret; pekandes med hela handen vad som behöver åtgärdas.

Resultat blev ett sorgligt, men stolt, pepparkakshus! Lärdomen är att göra det enkelt för sig. För ett pepparkakshus är trots allt bara ett pepparkakshus.

Recept

Hämtat från Fredriks Fika, allers.se

250 g smör
2 dl ljus sirap
4 dl socker
2 msk kanel
1 msk malen kardemumma
1 msk malda kryddnejlikor
1 tsk mald ingefära
2 dl vatten
1 msk bikarbonat
13 dl vetemjöl

Fredrik skriver att vi ska smälta smöret. Men om du bryner det så bidrar det till aromerna med sin härliga hasselnötsdoft. Häll sedan i sirapen.

Mät upp socker och alla kryddor i en stor bunke och blanda väl. Häll sedan över det brynta smöret och sirapen. Rör om ordentligt!

Häll i vattnet och rör om igen och låt blandningen svalna till rumstemperatur.

Blanda mjöl och bikarbonat och sikta mjölblandningen ner i smeten och blanda väl.

Nu är degen rätt lös, men det gör inget. För under de två dagarna som degen sväller i kylen får den också sin textur. Tålamod!

Vid utbaket tar du fram degen 1 timme innan! Arbeta ut degen med kavel som är cirka 3 mm tjock för huskroppen.

Grädda i mitten av ugnen på 175°C i cirka 15 minuter (ugnar är olika. Skjut därför ett provlag för att se vilken tid som passar bäst!)