Pizza: pumpapuré, rökt mozarella och salsiccia

Ibland behöver maten gå tämligen snabbt att tillaga, men ska ändå vara något som går att längta lite till. Vad sägs då om den här pizzan med pumpapuré, rökt mozzarella och salsiccia? Genom att använda pumpapuré, istället för tomatsås, blir pizzan milt söt och lyfter rökigheten i mozzarellan.

Recept

Recept på en bra pizzadeg finner du här: “i köket med Anders”.
Det finns bra pizzadeg att köpa i butiken! Men i förhållande till vad det kostar att göra egen deg så är den dyr, men ibland är det värt det!

Vi använde en mild rökt mozzarella: Scarmoza
som finns i välsorterade ostdiskar och oftast i saluhallar. Vi köpte vår på Winjas Grosshandel.

Vid utbak gör du som “som vanligt”: Först såsen, sedan riven pizzaost och sist pålägget, som i vårt fall är mozzarellan och salsiccian.

Pumpapuré gör du genom att rosta delad och urgröpt butternutpumpa i ugnen på 225°C i cirka 30-40 minuter (eller tills den är mjuk).

Pensla lite olivolja över pumpaköttet. Strö över salt och gärna lite paprikapulver och peppar. Lägg pumpan med köttet nedåt och skalet uppåt.

Gröp ur pumpaköttet eller pressa pumpaköttet genom ett galler för att skilja fruktköttet från skalet enkelt.

Lägg den varma pumpan i en skål och ha i 2 msk smör. Mixa med stavmixer eller i en matmixer tills det har blivit en puré. Spä ut med vatten eller olivolja, om det behövs.

Kyl ner purén snabbt för att hindra att purén blir grynig av stärkelsen i pumpan. Nedkylningen gör du enkelt genom att lägga en skål på is och röra runt purén i skålen. Det tar bara något minut.