Petit choux-semla

I morgon är det fettisdagen. Semlorna kommer i alla former, smaker och utmanande utvecklingsformer. Semlan har blivit som en Pokémon.

Vi bidrar till utvecklingen av semlan genom att göra något som folk redan har gjort: Petit choux, fylld med hemmagjort hasselnötskräm (nutella) och grädde.

Små munsbitar, väl värda det lilla besväret

Recept

Cirka 14 Petit Choux
Du kan också fylla puffarna genom att använda en minsta tyll för att spruta in fyllning, av valfri sort, underifrån.

3 ägg till smeten och 1 ägg till pensling.
200 ml vatten
100 g vetemjöl
80 g smör
10 g strösocker
en nypa salt

Värm ugnen till 200°C

Koka upp vatten, smör, socker och salt i en kastrull på medelhög värme; gärna en sauteuse för att få en mer jämn värmespridning. När blandningen har börjat koka, låt det koka i 2-3 minuter.

Blanda i mjölet till en smidig smet och degliknande klump. När det bildas en filmliknande beläggning i botten av kastrullen tar du undan kastrullen från värmen. Vänd degen för att låta överflödigt vatten dunsta och få ihop degen så att inget fastnar i kastrullen. Det här går snabbt.

Lägg över degen i en bytta för att då ner dess temperatur. Vi vill inte att äggen, i nästa steg, börjar koagulera av en för hög värme

Nu har du två val när du ska blanda i äggen: Mixa degen med äggen i en köksassistent eller blanda degen med äggen för hand. Det senare kan ses som en typ av fyspass.

Du ska få luft i degen och samtidigt göra den smidig och klisterliknande. Blanda i äggen. Först två och därefter det sista för sig, medan du gör ett fingerprov:
Ta deg mellan fingertopparna. Låt det bilda toppar. Om topparna behåller sin form, utan att vika sig så har du för lite vätska i. Blanda då i det sista ägget tills att fingerprovet blir godkänt. Det här är svårt att avgöra ibland.

Micke fick baka två satser innan han hittade rätt konsistent.
För lite vätska eller för mycket vätska kan innebära att de färdiga puffarna blir platta eller för kompakta. Inne i puffen ska det nämligen bildas ett hålrum som används för fyllning.

Spritsa ut degen till cirklar, cirka 3-4 cm i diameter på en bakplåt klädd med bakmatta eller bakplåtspapper.

Det får inte bli för höga toppar, då riskerar puffarna att brännas! För att kontrollera den senare processen tar du en gaffel och doppar i vatten. Gör ett rutmönster på puffens topp. Pensla därefter varsamt med ett slaget ägg.

Baka i mitten av ugnen på 200°C i cirka 20 minuter. När puffarna har fått en fin färg sänker du värmen till cirka 150-175°C (beroende på ugn). Gör en liten glipa i ugnen och låt baka i ytterligare 5 minuter. Detta förhindrar att puffarna kollapsar.

Låt svalna och gör dina semlor! Du kan också fylla puffarna genom att använda en minsta tyll för att spruta in fyllning, av valfri sort, underifrån.