Det frasiga bakverket, Pastel de Nata, fick vi lära oss att baka i Portugal. Vi skulle återkomma med receptet sa vi då. Nu återkommer vi!
Till helgen beslutade vi oss för att sätta en smördeg för att kunna baka ut några Pastel de Nata. Vill du se mer av var vi lärde oss att baka det och historien bakom Portugals bakverk så kan du läsa det i tidigare inlägg från Portugal. På Instagram har vi även sparat själva processen av utbakningen bland våra höjdpunkter.
Recept
Smördegen (Détrempe) 1
Det finns två olika degar att använda sig av. Den första (1) är enklare i metodväg, men mindre stabil. Den andra (2) har fler moment, men är stabilare.
250g vetemjöl
3g salt
150 ml vatten
175g osaltat smör
Blanda mjöl, salt och vatten. Knåda till en deg och låt vila i minst 20 minuter. Gärna i kylen.
Forma det kalla smöret med en kavel till en fyrkant. Ta hjälp av två smörpapper, om det behövs. Du kavlar ut smöret mellan dessa smörpapper och till en centimetertjock skiva. Låt vila i kylen tills att den blir nästan lika hård som smöret var när du först hanterade det från kylen.
Smördegen (Détrempe) 2
300g vetemjöl
125 ml kallt vatten
120g osaltat smör
6g socker
5g salt
7,5 ml (1,5 tsk eller 1/2 matsked) citronjuice
Blanda och knåda till en deg. Forma degen till en 20×20 cm kvadrat och klä den i plastfolie. Låt vila i kylen i minst två timmar.
Smörblandning (Beurrage)
337,5g smör
125g vetemjöl
Blanda i en köksassistent eller tills att smeten har blivit en genomarbetad klump av mjöl och smör.
Klä en form (25×25 cm) med plastfolie och tryck ut smeten till ett jämt lager. Låt vila i kylen i minst en timme.
Utkavling
Använd så mycket mjöl som behövs för att undvika att degen fastnar
i bakbordet under utkavlingen.
Smördeg 1
Kavla ut degen från mitten och ut mot fyra hörn. Tanken är att det ska bilda en stjärna eller fyra hörn utan att bilda en fyrkant, beroende på vilken fantasi du har.
Lägg smöret i mitten av degen. Nyp in hörnen över smöret och vänd på degkudden. Börja kavla ut.
Kavla ut i en platta och vik i tredjedelar. Kavla och vik i två omgångar. Låt nu vila i kyl i minst 1 timme och inpackad i plastfolie.
Kavla ut en sista gång till en rektangel som är 2-3 mm tjock.
Blöt handen och smek över vatten på degen.
Rulla degen tätt på långsidan. Packa in den i plastfolie och låt vila i kylen i minst 20 minuter men helst i två timmar.
Smördeg 2
Kavla ut smöret på ett väl mjölat bakbord. Kavla så att smöret kan klä in degklumpen.
Smöret kläs genom att degen läggs i mitten av smöret och omsluts.
Kavla hela klumpen till en platta som är en knapp centimeter tjock. Vik i 1/3. Kavla ut ännu en gång till en avlång platta och vik ännu en gång. Klä i folie och låt vila i kylen i minst två timmar eller över natten.
Kavla ut degen till en avlång platta som är 2-3 mm tjock.
Blöt handen och smek över vatten på degen.
Rulla degen tätt på långsidan. Packa in den i plastfolie och låt vila i kylen i minst 20 minuter men helst i två timmar.
Fyllning
125 ml vatten
250g socker
3g salt
37,5g mjöl
250 ml mjölk
3 äggulor
1 ägg
1 kanelstång
Några strängar av citronskal
Blanda möjl och 1/3 av mjölken i en skål.
Koka vatten, socker, kanelstång och citronskal till 104°C.
Koka resten av mjölken och häll i mjölblandningen under omrörning. Häll i den heta sockerlagen. Rör om tills att blandningen har svalnat något (tillräckligt svalt för att inte äggen ska koagulera)
Blanda i äggen.
Sila av blandningen från smaksättarna och ägg som inte har blandats i ordentligt.
Utbak
Skär fingertjocka skivor skivor av degkorven. Lägg varje skiva i formar som är 7 cm i toppen och 4 cm i botten.
Forma degen ut från mitten och ut mot kanterna med cirkulerande rörelser. Ta tummen som är våt mad vatten till hjälp. Se till att lämna en liten krage av degen som överlappar kanten i toppen. Låt vila i formen i cirka 15 minuter.
Fyll 2/3 av degskålen med fyllning.
Baka i mitten av ugnen på 250°C och tills dess att fyllningen har stelnat och degen och även fyllningen har börjat få en fin färg. Detta tar från 8-20 minuter, beroende på ugn.