Pasta Carbonara – en lycklig maträtt med slovenskt vin till

Pasta Carbonara

Pasta Carbonaras enkla uppenbarelse kräver lite av en som kock. Den ska bli krämig, men inte för stabbig. Den innehåller ägg, som inte får bli kornigt under tillagningen. Den har stärkelse från pastavattnet, som inte får ta över texturen. Övning ger färdighet! Och om övning innebär att få utveckla sig i den här syndigt goda pastarätten, så är vi okej med det. Helt okej.

I glaset föreslår vi Burja Bela (nr. 71765), ett massererat slovenskt vin, med inslag av honung och tropiska stenfrukter. Smaken finns länge kvar i munhålan och möter rättens feta detaljer bra med sin syra och den lätta strävheten möter köttet jämnt och fint.

Vin

Burja Bela (nr. 71765), 259 kr, ett massererat slovenskt vin, med inslag av honung och tropiska stenfrukter. Smaken finns länge kvar i munhålan och möter rättens feta detaljer bra med sin syra och den lätta strävheten möter köttet jämnt och fint.

Recept

Tre portioner

300 g spaghetti
200 g pancetta
250 g pecorino eller parmigiano
4 ägg
Svartpeppar
Salt

Börja koka pastan enligt anvisning med en god nypa salt.

Skiva Pancettan tunt och strimla sedan.

Lägg pancettan i en kall stekpanna och sätt värmen på medium. Fettet i pancettan smälter under uppvärmningen och pancettan börjar så småningom brynas i sitt eget fett.

Knäck äggen i en bunke och vispa lätt.

Tillsätt 200 gram finriven ost och en hel del svartpeppar i äggsmeten och rör runt ordentligt.

När Spaghettin är klar lyfter du över den i pannan med pancettan och 1 dl av pastavattnet. Rör runt ordentligt och sänk värmen till låg.

Häll i ungefär 1 dl pastavatten i ägg och ostblandningen och rör runt ordentligt. Häll äggblandningen över pastan och rör om ordentligt.

Carbonaran kan se lite vattning ut med den blir snabbt krämig, det är viktigt att fortsätta röra kontinuerligt så att det inte blir en spaghetti-omelett. Låt stärkelsen, osten och äggen få samarbeta!

När pastan blivit krämig så serverar du rätten skyndsamt. Dra över några tag med svartpepparkvarnen och riv över mer med än mer svartpeppar och mer riven ost.