Omaka par: Pastarullar med svampkräm och mojorojosås

Pastarullar med svampkräm och mojorojosås.
Pastarullar med svampkräm och mojorojosås.

I årets första nummer av Allt om mat ges mängder med goda vegorecept. Vi kommer att laga några varianter på vad vi fann i tidningen med något eget till. Originalrecepten finner du i tidningen.

Det blir en pastarätt i kväll; vi bjuder på pastarullar med svampkräm och mojorojosås. Ett möte mellan Italien och Kanarieöarna. En snäll pasta möter en ettrig öbos sås. Dröm!

Vi vill att rätten ska påminna om chileresan som vi gjorde för två år sedan. De italienska invandrarna tillförde pasta till en baljväxtbaserad chilensk meny under 1800-talet. Det blev ett giftemål mellan den moderata centraleuropeiska matkulturen och den temperamentsfulla sydamerikanska matkulturen. Men vi hittade ingen passande chilensk sås att ha till – inte utan att rätten skulle bli alldeles för stark eller bada i koriander och därmed förta osten i rätten. Så kom vi att tänka på Mojorojo. Såsen från Kanarieöarna som är minst lika ettrig som chilenarnas sås, om än något tamare i smakerna.

Vin

Det är söta och feta toner i den här rätten. Paprika som finns i såsen kan upplevas som lite ettrig. Vi rekommenderar sammantaget ett vin som är fatkaraktär, med medelhög strävhet, ett medelfylligt vin och som är fruktigt och generöst, utan att ta för mycket plats från ostarna i svampkrämen. Så lite högre andel syra vill vi ha också. Vi landar i Italien och ett prisvärt Zinfandel, Heartwood, från Apulien (artikelnummer 80419), 89 kronor.

Recept

2 personer

Pastarullar med svampkräm
5 färska lasagneplattor
500 g champinjoner (eller annan svamp)
2 vitlöksklyftor
200 g mascarpone
75 g parmesanost

Stek 325 gram av champinjonerna med slat och peppar och skivad vitlök tills dess att vätskan är borta. Låt svalna. Blanda sedan ihop osten med champinjonerna till svampkräm.

Koka pastan i cirka 3-4 minuter och spola av plattorna med kallt vatten.

Lägg svampkrämen i mitten av pastaplattorna och rulla ihop. Placera på bakplåtspapper i en ungssäker form och med lite olivolja penslat på plattorna. Täck över med ytterligare lager av bakplåtspapper och värm i ugn på 150°C i cirka 15-20 minuter.

Den kvarvarande svampen steker du upp inför servering.

Mojorojosås
2 skivor vitt bröd
2 msk rödvinsvinäger
3 vitlöksklyftor
4 av de rödaste tomaterna du kan finna!
150 g grillad paprika i olja
Lagom med spiskummin
Lagom med paprikapulver
(eventuellt cayennepeppar)
Olivolja
Salt och peppar

Skär bort kanterna på brödskivorna och mixa dessa till smulor i en köksassistent eller med en stavmixer. Häll över rödvinsvinägern och låt svälla i 5 minuter.

Pressa över vitlöken, ha i tomaterna (skär bort den tjockare delen av kärnhuset) och den grillade paprikan. Fortsätt att mixa.

Häll olivolja i en tunn stråle till önskad konsistens under mixning.

Ha i kryddor – lite åt gången. Du ska känna dofterna växa fram. När du är nöjd med styrkan i doften smakar du av med salt och peppar.


1 trackback/pingback

  1. ¡Viva Cubanos! – Skeda med oss

Kommentarer är stängda.