Marängtårta

Den 14 juli fyllde Micke 35 år. Han ordnade till en marängtårta med lemon curd, vaniljfluff, mosade hallon, jordgubbar och passionsfrukt. Några har bett om receptet på denna goda sötsyrliga tårta. Så här kommer det!

Recept

cirka 6 bitar

Recept på maräng hittar du genom att klicka på den här raden.
Du kan välja att göra marängen själv. Spritsa då ut tre cirklar med maräng som är cirka 20-24 cm i diameter och är beroende på tårtfatets storlek. Börja spritsa inifrån och ut. Det blir enklare att få bottnarna jämnrunda då.
Det finns också färdiga marängbottnar i butiken.

Fyllningen

1 paket frysta hallon (tinade och mosade)
250 g färska jordgubbar
1 passionsfrukt

Lemon curd
2 citroner
2 äggulor
1 ägg
2 dl florsocker
100 g smör
vatten

Riv citronskalet fint (undvik det vita på skalets insida!) och pressa ut all juice.

Vispa äggen och florsocker tills det börjar bli lite jämnt luftigt i en skål. Tillsätt citronskal och citronjuice. Placera skålen med blandningen över vattenbad och rör om tills dess att smeten tjocknar.

Skär smöret i bitar och smält i citronblandningen. Häll upp på glasburkar och ställ i kylen. Nu kommer också curden att tjockna till sig lite till.

Vaniljfluff
3 dl vispgrädde
1 vaniljstång
2 msk strösocker

Häll i vispgrädde i en skål och ta i urskrap från en vaniljstång. Vispa med elvisp tills att grädden blir luftig. Ha i sockret i omgångar om 1/5 under hela vispningen.

Ihopsättningen
1. Bre lemon curd på marängbottnens spritsade sida (där ränderna finns). Det ska verkligen fastna curd mellan ränderna.

2. Bre över ett tjockt lager med vaniljfluff.

3. Ta 1-2 matskedar av de mosade hallonen runt mitten.

4. Skiva jordgubbar som du lägger runtomkring mot ytterkanterna.

Gör denna procedur ytterligare en gång.
På toppen repeterar du steg 1 och steg 2. Ta sedan skivade jordgubbar som garnering. Lite mosade hallon och ha över en fruktkött från en passionsfrukt.

Servera direkt eller gärna inom en timma, annars riskerar marängen att suga åt sig vätskan från fluffet och de mosade bären. Det kan göra tårtan lite trist.