Omelettlunch

Semestern har börjat och vi lägger ner mer tid på utomhusaktiviteter än inomhusaktiviteter – även när vädret är stingsligt! I dag bjuder vi på en omelettlunch som passar lika bra inne som ute! Rostad sötpotatis, stekta champinjoner, tomat- och paprikasallad med koriander och lite rostade pinjenötter. I glaset ser vi gärna ett friskt och fruktigt Sauvignon Blanc från Nya Zeeland!

Vin

Gardo & Morris (Nr 6339), från Marlborough, Nya Zeeland bjuder på ett friskt och aromatiskt Sauvignon Blanc. Till den smörstekta champinjonen och omeletten behövs något med inslag av fat. Samtidigt vill vi ha ett vin som balanserar de söta tonerna i sötpotatisen. I det här vinet har vi en typ av spegling till tallriken med inslag av fat, passionsfrukt, inbjudande svartvinbär och en bakomliggande ton av krusbär, kiwi och limezest. Serveras vid 8-10°C.

Recept

2 personer

4 ägg (2 ägg/omelett)
2 tsk vatten (1 tsk/omelett)

10 delade skogschampinjoner

1 hackad tomat
1 hackad orange paprika
1 hackad röd paprika
1/2 kruka klippt koriander
Juice från pressad citron

2 medelstora tärnade sötpotatisar
1 näve rostade pinjenötter

Salt och peppar
Smör att steka i

Sötpotatisen rostar du i mitten av ugnen på 200°C i cirka 20-30 minuter.

Tomaten, paprikan och koriandern rör du i en skål. Dra över pressad citron. Låt stå och dra.

Stek champinjonerna i lite smör. Salta.

Rosta pinjenötter i en torr stekpanna på hög värme och tills dess att nötterna har fått en fin färg och doften påminner om popcorn.

När potatisen nästan är klar (cirka 5 minuter kvar av tillagningstiden) är det dags att göra omeletten.

Omeletten gör du en åt gången; genom att vispa två ägg och ha i vatten. Stek sedan det vispade ägget på medelhög värme. Salta och peppra när omeletten börjar värmas upp och innan den hunnit stelna. Vik omeletten på hälften.

Servera med sötpotatisen, salladen och strö över rostade pinjenötter.