Lyxig 15-minutersmiddag

En lång vecka är snart över och vi vill avrunda den med en lyxig pasta. Enkelheten gör den tacksam att tillaga. Ingredienserna gör den till något utöver det vanliga.

Pasta med pilgrimsmusslor, uppvärmd tomat och smörstekt sparris med vitlök och chili. I glaset? En härlig Riesling!

Vin

Vi vill förstås ha något som fångar upp det feta, det salta och det bakomliggande kryddiga i maträtten. Ett vin som också kan hantera tomaten. En av favoriterna åker då fram: Keller, Riesling Trocken (artikelnr: 90514), 168 kr. Det finns friska limetoner och noter av gröna äpplen i denna Riesling. Vi blir glada av att eftersmaken dröjer sig kvar och plockar fram en fin honungston mot kinderna. Det här vinet är verkligen prisvärt!

Recept

2 personer

8 st pilgrimsmusslor (utan skal)
Cirka 50 gram smör
1 kvist (10-14) körsbärstomater eller andra små tomater
1 knippe sparris
2-3 vitlökar (skivade)
Färsk spaghetti alternativt fettuccine
Fin parmesan på bit (efter önskad mängd)
1 röd finhackad och urkärnad chili

Koka upp pastavattnet. Stick med en vass knivsudd i tomaterna och kläm de så att de spricker upp och kärnhuset kläms ur och slängs.

Smält smöret i en stekpanna. När smöret börjat puttra har du i vitlöken och sparrisen under försiktig omrörning. Efter cirka 30 sekunder tillsätter du tomaterna i pannan med sparrisen och öser sedan sparrisen och tomaterna med lite smör.

Värm en andra stekpanna med en liten klick smör i. Stek pilgrimsmusslorna i smöret ca 1-2 min per sida.

Glöm inte bort att ösa tomaterna och sparrisen emellanåt.

När du vänder musslorna för att steka på andra sidan tar du ner pastan i det kokande vattnet. Alltsammans borde vara klart ganska på pricken samtidigt! Det bör inte ha tagit mer än 15 minuter.

Nu är maten redo för servering, lägg upp och avsluta med att strö hackad chili och hyvla parmesan över tallriken. Servera gärna vitlöksbröd till!