Det här är en trevlig fiskrätt – Lubbfilé delux! Den kan du tillaga mitt i veckan och tar knappt 30 minuter att laga till. Det förutsätter att du har köpt aioli färdigt, förstås. Den här rätten gifter sig extra bra med ett gott Chardonnay från Bourgogne.
Vin
Från Frankrike, Bourgogne, Côte de Nuits kommer denna vardagliga famn: Bourgogne (Nr 70131), 139 kr. En fruktig chardonnay med fatkaraktär. Här hittar vi enkelt de bekanta gula äpplena och lättrostade nötter och citrus i en fin kombination med vaniljton i eftersmaken. Serveras vid 8-10°C och passar utmärkt till denna rätt som dämpar syran i vinet med smörigheten och stöttas fint av den något fylligare viskositeten.
Recept
Lubbfilé deluxe (4 port)
4 dl trattkantareller
ca 800 g lubbfilé
1 pkt alpspånsrökt bacon eller motsvarande á 200g
Delikatesspotatis (4 port)
Aioli
Sojabönor
Börja koka potatisen.
Medan potatisen kokar hackar du svamp och bacon och fräser i en panna på
medelhög värme tills baconen är knaprig.
Salta och peppra fisken och stek sedan i smör. Tänk på att vara försiktig med saltet då baconen tillför en del sälta.
Lägg upp fisken på tallrik och toppa med bacon och svampblandningen.
Servera till aioli och nykokt potatis och lite grönsaker.