Höstens belgiska våffla

Hösten är här på allvar! Vi firar in de skiftande trädkronornas tid med en variant på belgiska våfflor med pumpakompott! Våfflorna har en karamelliserad yta och har en fluffig munkaktig konsistens på insidan. Pumpakompotten är en krämig och matig sötkryddad härlighet. Båda gifter sig utmärkt med vaniljglass! Det här satte verkligen guldkant på höstens första dagar i oktober!

Båda recepten är hämtade från två utomordentliga kockar. Våfflorna är från Chef Tracy Wilk och pumpakompotten är från Bruno Albouze (IG: @brunoalbouze).

Recept

Belgiska våfflor av Tracy Wilk
C:a 8-10 våfflor

130 g mjölk
28 g farinsocker
10 g torrjäst
100 g ägg (c:a två små lantägg)
4 g vaniljextrakt
1 vaniljstångs frön
230 g vetemjöl
230 g bagerimjöl – Manitoba Cream finns ofta i butiken
6 g salt
100 g osaltat smör i kuber som får bli rumstempererad
50-80 g pärlsocker

Värm mjölken till 37°C och häll i degbunken. Tillsätt vaniljkomponenterna.

Blanda i alla torra produkter förutom pärlsockret. Låt degmaskinen gå på medelhastighet och intill dess att degen släpper från kanterna eller fastnar på degkroken. Inte mer än 5 minuter.

Lägg degen i en skål och täck med plastfolie. Låt degen jäsa till dubbel storlek och ställ sedan in i kylen över natten (eller minst sex timmar).

Arbeta in pärlsockret i degen. Fördela degen i 8-10 lika stora degbollar.

När degen har fått vila lite i rumstemperatur: Värm upp våffelmaskinen för belgiska våfflor till cirka 182°C. Du behöver inte smörja våffeljärnet eftersom det är så mycket smör i degen.

Grädda våfflorna.

Sockret karamelliseras redan vid 100°C och degen bakas redan vid cirka 170°C. Eftersom det är deg och inte smet kan du titta till bakningen då och då, utan att förstöra den!

Pumpakompott av Bruno Albouze
C:a 0,75 L

1 liten butternut pumpa, skalad och skuren i kuber om 2 cm.
1 morot, skalas och skuren i jämnstora bitar med pumpan.
15 g smör
30 g farinsocker
500 g apelsinjuice
0,5 msk färskriven ingefära
2 kanelstänger
2 stjärnanis
1/4 tsk muskotnöt

Låt pumpan och moroten svettas med smöret i en saucepanna i cirka 5 minuter.

Tillsätt övriga ingredienser och koka tills dess att vätskan har reducerats (c:a 40 minuter). Sprid ut över en plåt och låt svalna något.