Gör plats för efterrätt

Del av inlägget publicerades i Tidningen QX Juli 2019

Det kan vara knepigt att få till en efterrätt som rundar av menyn. Vår absoluta favorit är vit chokladmousse med kardemummasmulor och hallon- och rabarbercurd. Det bästa av tre: paj, mousse och en sötsyrlig sommarblandning i en curd.

Grunda med rabarber- och halloncurd. Lägg över kardemummasmul, klicka ut vit chokladmousse och garnera med färska hallon och rabarberbitar som har kokats i kokossocker.

Recept

Hallon- och rabarbercurd
600 g rabarber
1-2 dl frysta hallon
0,5 dl vatten
2,5 dl strösocker
1,5 msk majsstärkelse
3 äggulor
50 g osaltat smör

Skölj och skär rabarbern i centimeter stora slantar. Koka ihop rabarbern i en kastrull med vatten och strösocker. När rabarbern är mjuk lägger du i hallonen och kokar sönder dem i några minuter. Slätmixa allt.

Sila purén genom en finmaskig sil och samla juicen i en bunke. Tryck purén mot kanterna med en sked för att få ut så mycket fruktkött som möjligt.

Ta lite av juicen och blanda ut med majsstärkelse i en mugg. Resten av juicen värmer du i en kastrull på medelhög värme.

Portionera blandningen i muggen ner i juiceblandningen.

Värm till en konsistens av en mer lättflytande kolasås.
Ta kastrullen från värmen och rör ner smöret och äggulorna. Blandningen får inte koka, då klumpar sig äggen.

Häll upp i en glasburk och låt stå i kylen över natten. Då har curden satt sig.

Kardemummasmul

125 g smör
2 tsk kardemummakärnor
1 dl strösocker
2 dl vetemjöl

Stöt hela kardemummakärnor med en mortel. Bland ner i sockret.

Nyp smör, vetemjöl och sockerblandningen till smulor.

Sprid smulorna över ett bakplåtspapper. Värm på 175°C i mitten av ugnen i cirka 15 minuter eller tills dess att smulorna är gyllenbruna. Låt svalna.

Vit chokladmousse
1 st gelatinblad
100 gram vit bakchoklad
0,75 dl vispgrädde
2 st äggvitor
2 tsk saft från citron
1 msk kokossocker

Blötlägg gelatinblad i iskallt vatten 5–10 minuter.

Hacka chokladen. Koka upp 3/4 dl grädde. Ta kastrullen från värmen och låt chokladen smälta i grädden. Rör tills det blir slätt och under omrörning.

Tillsätt gelatinbladet i den varma chokladkrämen. Rör tills det löst sig. Låt svalna till rumstemperatur.

Vispa resten av grädden, men inte för hårt, och vänd ner den avsvalnade chokladkrämen.

Vispa vitorna. När det börjar skumma sig håller du i citronsaft och socker i omgångar, medan du vispar till ett tjockt och fast skum.

Vänd skummet i chokladen. Häll upp i små glas, portionsformar eller i en bunke. Ställ i kylen för att stelna i minst en timme.

För rustik uppläggning klickar du ut mousse med matsked.