Frukost i november

Frukost i november

Den här artikeln publicerades först i Tidningen QX, November 2019.

Mellan höstens sprakande färger i oktober och advent i december har vi en lång och mörk november. Vi kan därför behöva lite omvårdande frukost i stillhet. Åtminstone tycker vi det. Vi tog inspiration från Japan och lät var sak ha sin plats under morgonens tidiga timmar. Japanska sufflépannkakor, fruktsallad, morotskaksmuffins och pumpamuffins är balsam för själen. Varje ö av godsak gav tid till eftertanke när vi åt. Njut och må bra tillsammans med den eller dem du älskar.

Vi hittade najsofsweden.se som gav oss inspiration till frukostens inramning. Butiken är inriktad på köksartiklar och textilier från Japan. Det märks att ägaren har en speciell relation till landet. Varje sak och detalj är noga utvalda och ger en rofylld känsla tillsammans med maten på faten.

Favoriten på vårt frukostbord blev pumpamuffins. Hemligheten är fyllningen: pumpakompott. När kompotten kokas fylls hela lägenheten av en kryddig och söt doft som är ljuvlig! Receptet är hämtat från konditorn Bruno Albouze Välj ett passande muffinsrecept och blanda i några matskedar av kompotten i smeten innan den skedas upp. Stick ner några extra pumpakuber innan muffinsen ska in i ugnen.

Recept

1 liten butternut pumpa, skalad och skuren i kuber om 2 cm.
1 morot, skalas och skuren i jämnstora bitar med pumpan.
15 g smör
30 g farinsocker
500 g apelsinjuice
0,5 msk färskriven ingefära
2 kanelstänger
2 stjärnanis
1/4 tsk muskotnöt
Eventuellt 1/2 tsk kryddpeppar

Låt pumpan och moroten svettas med smöret i en sautépanna i cirka 5 minuter.

Tillsätt övriga ingredienser och koka tills dess att vätskan har reducerats (c:a 40 minuter). Sprid kompotten över en plåt och låt svalna.

Japanska sufflépannkakor
2 personer
Smet
1 äggula
1 tsk strösocker
2 msk mjölk
1 msk rapsolja
3 msk vetemjöl
1/3 tsk bakpulver
1 nypa salt
0,5 tsk vaniljpulver

Maräng
2 äggvitor
1 msk strösocker
Japanska sufflépannkakor
Blanda smeten väl. Den ska vara
klibbig, men inte helt utan att den
är lite trögflytande.

Vispa äggvitorna på låg hastighet
till ett skum. Häll i halva mängden
socker. Vispa på hög hastighet tills
att marängen blir glansig. Häll i
resten av sockret och vispa klart till
maräng.

Blanda marängen med smeten, 1/3 åt gången, genom att skära ner och bland runt med en ballongvisp.
Den sista tredjedelen låter du
satsen bli lite klimpig av.

Skeda upp små pannkakor på låg värme i en stekpanna! Använd inget annat än olja att steka i. Pannkakorna blir platta om du väljer att steka dem i smör, på grund av proteinerna som finns i smöret. Stek gärna under lock och med en matsked vatten i pannan så att de får “bakas”. Marängen håller bättre då! Det tar cirka 3-5 minuter/sida.

Servera med lite florsocker pudrat över!

Morotsmuffins

Morotskaksmuffin

Morotskaksmuffins

3 ägg
270 g strösocker
1-1,5 morot á 75 g finrivna
90g neutral rapsolja
180 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
3 tsk kanel
1 tsk salt

Glasyr
200 g färskost
2 dl florsocker
1 msk färskpressad citronjuice
Vispa ägg och socker pösigt.

Blanda i rivna morötter och olja.

Blanda övriga ingredienser separat. Rör ner i äggsmeten så att ingredienserna blöts och utan att smeten blir för slät.

Häll smeten i formar – upp till 3/4. Grädda dem i nedre delen av ugnen i cirka 50-60 minuter på 175°C. Låt muffinsarna svalna helt.

Vispa ihop alla ingredienser till glasyren och spritsa eller bre ut glasyren på dina muffins.