Baklängesstekt entrecôte

Baklängesstekt entrecôte

Baklängesstekt entrecôte på ben eller som jänkarna skulle sagt: “Reverse-seared tomahwak”. Entrecôte är en tacksam styckdetalj och på ben får du en Flintstones-känsla som är svår att överträffa. Vi föreslår ett kraftigt Valpolicella ripasso till – ett utmärkt val till den stekta ytan och de söta tillbehören!

Vin

Vi föreslår ett Valpolicella Ripasso. Oftast har vinet en kraftfull smak i förhållande till andra röda viner. Lite sötma finns kvar, men inte så att det tar över. Balansen och kraften passar bra till mat som har lite sötma i tillbehören. Vårt kött är rejält badat i smör som skapar en naturlig sötma av den brynta laktosen. Vitlöken gör sig extra fin till ett ripassovin det också. När vinet serveras till nöt så får det gärna vara lite svalare och omkring 16°C.

Recept/vägledning

Gnid in köttet i rikligt med salt och svartpeppar – enkla smaker funkar bäst då köttets egen smak får ta mer plats istället för att det ska smaka av marinad eller grillkrydda.

Köttet tillagas sedan i ugn till önskad innertemperatur, bäst är medium/medium-rare (52-54°C). Låt sedan köttet krypa ner något i
temperatur medan du hettar upp en gjutjärnspanna, med en skvätt olja i.

Tillsätt en rejäl klick smör, lite vitlök och några kvistar rosmarin.
Bryn köttbiten riktigt hårt samtidigt som du öser den med smöret i pannan. Se till att ha riktigt varmt i pannan då man är ute efter att nästan bränna ytan utan att köttet för den delen tillagas ytterligare.

Servera med ditt val av tillbehör. Vi valde ett hemmagjort kryddsmör, smörstekt sparris, ugnsrostade tomater och kokt färskpotatis.