Bittra, söta efterrätt och Øl!

Havregrynen har fått rosta i ugnen med muscavadosocker och några stänk rom och ger en knäckig och bitvis bitter smak. Ihop med den söta vaniljfärskosten och de kokta äpplena med kardemumma får vi en balanserad efterrätt. Serveras med syrlig öl.
Havregrynen har fått rosta i ugnen med muscovadosocker och några stänk rom och ger en knäckig och bitvis bitter smak. Ihop med den söta vaniljfärskosten och de kokta äpplena med kardemumma får vi en balanserad efterrätt. Serveras med syrlig öl.

Det finns alltid lite plats över till efterrätt, det är allmänt känt! Vad du än lagar till för gott denna härliga fredag så tycker vi att du avsluta middagen med en god efterrätt och gärna med ett syrligt öl till.

I kväll bjuder vi på romsmulor till vaniljfärskost och kokta äpplen. Vi tog inspiration från tidningen Allt om mat (januari 2019) och Årets kock 2018, David Lundqvist, vintermeny. Originalreceptet finner du alltså i tidningen!

Vi använder mörkt muscovadosocker som ger en knäckig smak med lite lakritston i eftersmaken. Det går förstås att byta ut mot vanligt strösocker eller varför inte kokossocker!?

Rom från Barbados används också, för att plocka fram ytterligare toner av muscovadosockret, men även för att binda smulor till lite mer matigare korn. Rom kan bytas ut mot vatten.

Öl

Till de bittra och söta tonerna i maten passar en syrlig Berliner weisse, To Øl (artikelnr: 11468), 22.90 kr. En veteöl med citrustoner som verkligen matchar vaniljen och det söta i eftersmaken. Du kommer att finna grapefrukt, ananas och krusbär i en fin kombination!

Recept

4 personer

Romsmulor
2 dl havregryn
3/4 dl muscovadosocker
50 g smör
En nypa salt
2 msk rom

Blanda ihop de torra ingredienserna tillsammans med muscovadosocker. Nyp och blanda väl! Nyp därefter ihop allt med smör.

Bred ut över en bakplåt med bakplåtspapper. Rosta i mitten av ugnen på 150°C i 10 minuter. Sockret kommer nu att börja karamelliseras. Ta ut ur ugnen och blanda runt. Skvätt romen över blandningen och låt rosta i ytterligare 10 minter.

Blanda runt och låt svalna.

Vaniljfärskost
Det finns olika recept ute på nätet och som stämmer rätt bra överens med David Lundqvist recept. Skillnaden är främst stabilisatorn i blandningen*.

1 vaniljstång eller 1/2 tsk vaniljpulver
1 tsk strösocker
200 g naturell färskost (*kan bytas ut mot Crème fraîche eller turkisk yoghurt – tänk då på stabilisatorn i mängd av nedan ingredienser!)
3/4 dl florsocker (*öka till 1/2 dl vid alternativ till färskost)
1 dl vispgrädde (*minskas till 3/4 dl vid alternativ till färskost)

Skrapa ur fröna ur vaniljstången (eller vaniljpulvret) och massera ut i strösockret. Vispa sedan allt med elvisp tills att det börjar toppa sig. Bred ut över en flat form för att underlätta stabiliseringen.

Kokta äpplen
4 äpplen av Ingrid Marie, Frida eller Granny Smith (den sistnämnda är ett utmärkt val för den mesta av bakning)
2 dl torrt vin (kan uteslutas och ersättas med vatten)
2 dl äpple
1/2 msk hela kardemummakärnor
1 msk pressad citronsaft

Koka upp en sockerlag på torrt vin/vatten och socker. Ha i kardemummakärnorna . Låt sjuda.

Skala och kärna ur äpplena. Forma dem efter eget tycka och i lagom tjocka bitar genom att skära eller skulptera dem i bitar. Låt äppelbitarna sjuda i sockerlagen och ha över den pressade citronsaften. Äpplena kommer efter ett tag att bli lite dämpade i tonen eller skifta till en gulaktig färg. Då är de klara.

Servering
Bädden består av romsmulorna. Vaniljfärskosten är formade till ägg eller angenäma klickar (som vuxen får man ta tills man skäms) och får äppelbitar som vilar på smulbädden, intill vaniljfärskosten. Garnera med citronmeliss.