Peruanska tacos

Peruansk tacos
Peruansk tacos
Peruansk tacos

Tacos på peruanskt vis äts med sötpotatispuré som breds på. Som topping väljer vi gärna sådant som adderar naturlig sälta, såsom räkor och lax som också har fått lite hetta från chilikryddor och vitlök. Sötpotatisen drar ner hettan något och med lite färsk ananas så får vi till det sötsyrliga också. Ett tips är att bekanta dig med mat från Peru. Vi insåg hur rikt peruansk mat är på såväl smak som textur. I glaset föreslår vi drinken Pisco sour!

Dryck

Pisco sour: 2 glas
3-4 iskuber
3 delar Pisco
1 del citronjuice
1 äggvita
1 del sockerlag

Eventuellt finhackad basilika eller urkärnad chilipeppar ovanpå skummet.
Blanda ingredienserna i en drinkmixer. Skaka tills att isen har smält.
Häll upp i höga glas så att sötman faller på tungspetsen när du dricker. Skummet från äggvitan fördelas mellan glasen.

Recept

Vi skalade och skar sötpotatis i tärningsstora kuber. Sötpotatisen slungas sedan runt i lite rapsolja för att slutligen saltas lätt och bakas i ugn på 250°C tills gyllene.

Mixa sötpotatisen och ha i en aning vätska, en skvätt limejuice och en nypa salt och peppar.

Vi toppade sedan tacosen med laxtärningar som marinerats i Sambal Olek och vitlök vilka vi sedan bakade på bakplåtspapper i ugn.

Vannamei-räkor (ASC-märkta) marinerades i olja, vitlök och oregano och lite limezest. Räkorna stekte vi sedan hastigt på hög värme i gjutjärnspanna.

Serverade gjorde vi tillsammans med sötpotatisen, mango, tomat, koriander, chili och aioli. Men det är helt upp dig att kombinera din tacos precis så som du vill. Låt det väl smaka.


Peruansk tacos