Baskost: Lasagne – en upprättelse

Under vår uppväxt fanns alltid en viss trygghet i matsedeln i skolbespisningen. På tisdagar var det fisk; onsdagar potatisbullar/ungspannkaka (eller något annat ”fantasifullt”); torsdagar soppa eller köttgryta (och eventuellt pannkakor) och fredagar stoltserade med kyckling eller möjligen gryta på övriga veckans rätter. Eller som  värdinnan ibland kallade sorgsna blecken med matrester: ”buffé”.

Måndagar och undantagsvis onsdagar kunde vara lite av jokrar i den kommunala skolan. Hade vi tur så fick vi lasagne!

Som en hyllning och en upprättelse till denna baskost från 1990-talets kommunala skolmeny serveras i kväll lasagne. I glaset finner vi en fyllig, men lättdrucken och bärig Grenache från Frankrike.

Vin

Madame F Grenache Vielles Vignes 2016 hittar du på Vinoteket.se till en angenäm peng om 119 kr, just nu. Vinet bär på en fruktighet som möter tomatbasen i lasagnen;  vi hittar inslag av fikon, halvmogna björnbär och lakritstoner. Lakritsen bryter av sötman i osten och tomaten och balanserar upp rätten förvånansvärt bra. Vi ska erkänna att vi var något tveksamma. Med de silkeslena tanninerna blir den precis lagom gästvänlig till köttfärsen. Ta stora klunkar nu!

Recept

Lasagne ca 6-8 pers

1 pkt lasagneplattor
400g salsicciafärs
600 g nötfärs
2 fp finkrossade tomater
1-2 msk oregano
1 gul lök
1 kruka basilika
2-3 vitlökar
1 msk oxfond

Bechamel
1 liter standardmjölk
5 msk mjöl
2 dl riven cheddarost
100g Smör

Mozzarella alternativt cheddarost till topping.

Fyllning
Stek salsicciafärs och nötfärs och häll sedan över till en kastrull. Fräs hackad lök och pressad vitlök i lite smör och blanda sedan med köttfärsen. Tillsätt tomater och köttfond. Blanda och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.

Bechamel
Smält smör i en kastrull. När smöret bubblar rör du ner mjölet. Rör till en slät massa och tillsätt sedan mjölk försiktigt undervispning. Koka upp och tillsätt 2 dl riven ost. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite riven muskot.

Ta en stor form och häll lite bechamelsås i botten. Varva sedan plattor, köttfärssås, basilikablad och bechamelsås.

Tillaga i mitten av ugnen på 220°C i 20-30 minuter. Gör ett stickprov med en gaffel om du är osäker på gräddningen.

Strö över ost och bränn av lasagnen för att få en fin yta på osten.

Servera gärna en hemmagjord pizzasallad till.