Måltid för nästan-vego

En snabb titt genom vårt material, sedan vi började med “Skeda med oss”, avslöjar en förkärlek till kött. En (nästan) helt vegetarisk rätt vill vi bjuda på och komponerade ihop den här skapliga huvudrätten: blomkålsris med ugnsbakad aubergine, fetaost, rostade pinjenötter och granatäpplekärnor. I glaset passar en Rosé från franska sydkusten, Provence.

Vin

Bandol Rosé (Nr 71482), Château Canadel, 245 kr; finns i Systembolagets beställningssortiment. Den är frisk med aromer från små citrusfrukter, tropiska gula frukter och med en viss kryddighet som bjuder på en frisk fruktig ton i eftersmaken. Smaken klingar av med en frisk havsbris.

Recept

4 personer

1 aubergine
150 g fetaost
Pinjenötter
Granatäpplekärnor
Stort blomkålshuvud
Olivolja
Timjan
Spiskummin
Salt
Vitpeppar
Paprikapulver

Förbered vitkålen: riva den mot den grövsta delen på ett rivjärn.
Stavarna tillför inte speciellt mycket, så de kan du snaska på medan du lagar mat. Det är själva “blomman”/”kronan” som du vill åt med rivjärnet.

Förvärm ugnen till 175°C.

Ta en ugnsform. Pensla med lite olivolja och ha på örter och kryddor.

Skiva aubergine i cirka 5 mm tjocka skivor. Salta lite lätt.

Klä formen med aubergine och låt dem ligga med förskjutning och om lott. Pensla de öppna ytorna med lite olivolja och ha på mer örter och kryddor.

Smula fetaosten över auberginen.

Värm auberginen i mitten av ugnen i 40 minuter. Höj temperaturen till 225°C de sista fem minuterna.

Medan auberginen tillagas i ugnen rostar du pinjenötterna i en torr stekpanna på hög värme och tills dess att nötterna har fått en fin färg och doften påminner om popcorn.

När det är fem minuter kvar av auberginen:
Koka upp en kastrull med vatten och lite salt. När vattnet kokar häller du i den rivna blomkålen i 10-12 sekunder. Låt rinna av i durkslag.

Lägg upp blomkålsriset och auberginen på fat. Strö över rostade pinjenötter och granatäpplekärnor.