Laxpaj

Laxpaj! En favorit här hemma och något som vi verkligen kan rekommendera till lunch eller middag! Och varför inte frysa in några portioner medan du ändå är i farten? Servera gärna med friskt vitt vin med hög fruktsyra!

Recept

Receptet avser en paj om 25-28 cm i diameter.

Deg

5 dl mjöl
200 g smör
4 msk iskallt vatten
½ tsk salt

Fyllning

250 g rökt lax
250 g cheddar
Färsk dill efter tycke
Äggstanning (grundrecept) efter storlek på form

Blanda ingredienserna till degen och tryck ut i formen. Låt pajskalet vila i kylen, i minst 30 minuter!

Grädda pajskalet i 200°C tills den börjar bli knaprig på ytan. Ta ut formen och pensla pajskalet med lite vispat ägg och grädda några minuter till. På så vis skapas en hinna som hindrar degen från att bli blöt och trist av fyllningen. Det penslade ägget fungerar som en barriär mellan vätskan och pajskalet.

Varva strimlad lax med riven cheddar och hackad dill. Häll över äggstanningen (den behöver inte saltas då ingredienserna i sig bidrar med sälta nog).

Grädda pajen i ugnen, 200°C och tills dess pajen har fått en fin färg.