Jordnötssåsen gör hela kycklingrätten Satay – sötma, sälta och hetta

Kyckling med jordnötssås
Kyckling med jordnötssås

Alex blev sugen på att göra sin egen Satay med jordnötssås. Alla eventuella likheter med de mer autentiska-recepten är ett resultat av känsla och slump. Den slängdes ihop av det som fanns hemma, utan någon efterforskning. Resultatet vart ändå rätt lyckat, tycker vi båda.


Kyckling med jordnötssås

Recept

Cirka 5-10 portioner jordnötssås

1 burk crunchy jordnötssmör á 350g
1 msk tamarindpasta
2 dl sweet hot chili sås
0,5 dl soja
1 msk vitlökspulver
1 tsk sambal oelek
1 lime
1 msk finriven ingefära
Salt
Svartpeppar
Vatten

I en kastrull: smält jordnötssmör med ca 2 dl vatten och rör om. Tillsätt övriga ingredienser, förutom lime – rör om.

Höj värmen och tillsätt ytterligare lite vatten. Låt sedan såsen sjuda en stund och pressa i lite limesaft.

Smaka av med salt, peppar, limesaft eller av de andra ingredienserna och justera tjockleken genom att tillsätta ytterligare vatten.

Servera såsen till kycklingspett med ris eller nudlar.