Alex blev sugen på att göra sin egen Satay med jordnötssås. Alla eventuella likheter med de mer autentiska-recepten är ett resultat av känsla och slump. Den slängdes ihop av det som fanns hemma, utan någon efterforskning. Resultatet vart ändå rätt lyckat, tycker vi båda.
Recept
Cirka 5-10 portioner jordnötssås
1 burk crunchy jordnötssmör á 350g
1 msk tamarindpasta
2 dl sweet hot chili sås
0,5 dl soja
1 msk vitlökspulver
1 tsk sambal oelek
1 lime
1 msk finriven ingefära
Salt
Svartpeppar
Vatten
I en kastrull: smält jordnötssmör med ca 2 dl vatten och rör om. Tillsätt övriga ingredienser, förutom lime – rör om.
Höj värmen och tillsätt ytterligare lite vatten. Låt sedan såsen sjuda en stund och pressa i lite limesaft.
Smaka av med salt, peppar, limesaft eller av de andra ingredienserna och justera tjockleken genom att tillsätta ytterligare vatten.
Servera såsen till kycklingspett med ris eller nudlar.