Äppelgalette – en klassisk rustik äppelpaj av dina trädgårdsäpplen

Äppelgalette
Äppelgalette

Redan i trapphusets kände Micke doften av bakade äpplen som högst troligen hade slungats i kanel och socker. Alex står i köket och säger med ett leende: “Äppelgalette – sweets for my sweet”. Kvällens doft hemma var ren lycka! Såhär under sensommaren och början på hösten har de röda äpplena börjat på att mogna i trädgårdarna. Det är dags att ta vara på frukterna. Vi föreslår att du bakar den här rustika äppelgaletten och dränker din och din näras portioner med vaniljsås. Skäms inte! Ös på!

Recept

125 g smör
3,5 dl mjöl
60-100 ml iskallt vatten
5 äpplen
Socker
Salt
Kanel
½ Citron
1 ägg

Tärna och frys smöret i ca 20 min.

Blanda mjöl, en nypa salt och 2 msk socker med det frysta smöret stötvis med en mixer eller pulsfunktionen på en matberedare, det går att göra för hand med.

När degen blivit smulig tillsätter du vatten och knådar ihop den. Linda in degen i plastfolie och låt vila en timme.

Kärna ur och skiva äpplen och lägg i en bunke. Pressa saften från en halv citron över äpplena och pudra sedan rikligt med kanel över. Vi använde oss av ungefär 3 msk brunt socker över äpplena, vilket ger en försiktig sötma. Vill du ha en sötare paj bör du tillsätta mer eller byta ut mot vitt socker.

Kavla ut degen på ett mjölat bord till en ungefärlig cirkel om 30 cm i diameter, tjockleken bör då vara 3-4 mm.

Sprid ut äpplena i en cirkel mitt på degen och lämna ungefär 6-7 cm runtom utan fyllning, vik sedan upp kanterna över äpplena.

Pensla degen med ägg vispat med lite vatten och strö lite socker över.

Grädda mitt i ugn, 200°C i ca 1 timme.

Låt svalna och servera med ditt val av tillbehör.

Som att dränka biten i vaniljsås, som ett exempel