Indisk mat och nyfunnen kärlek

Artikeln publicerades i Tidningen QX Mars 2020, Skeda med oss.

Efter vår första restaurangdejt hade Micke blivit armbågad i huvudet oräkneliga gånger och Alex hade försökt att beställa påfyllnad på ölen minst lika många gånger. Det var en vårdag på en indisk krog på Södermalm, i Stockholm 2013. De mindre missödena gjorde inget, eftersom vi hade varandra och kunde skratta åt det hela tillsammans. Det var väl där någonstans som vi började hitta varandra, i en stökig vardag fylld med god mat.

Nu vill vi dela med oss av de goda indiska smakerna som vi minns dem. Det är rent förföriska dofter som fyller köket när det är dags att servera Daal, Murgh Makhani (Butter Chicken), papadam, indiskt naan, samosa och mangochutney. Murgh Makhani är receptet som vi absolut vill rekommendera dig att tillaga! Vi kan lova en ren fest för smaklökarna! På vår hemsida hittar du recept till några av de andra rätterna också! 

Vin

Till indisk mat rekommenderar vi rosé från Provence. Ett annat alternativ är en frisk sauvignon blanc från Sydafrika, som gärna är lite örtig och sval i sin ton, eller en från Nya Zeeland som ofta har fruktigare inslag.

Recept

Murgh Makhani (Butter Chicken)

Kycklingmarinad
1 kg Kycklingfilé
2 dl yoghurt
2 matskedar finhackad vitlök
1 matsked finriven ingefära/ingefärapasta
1 msk Garam Masala
1 tsk gurkmeja
1 tsk spiskummin
1 tsk chilipulver
1 tsk salt

Blanda alla kryddor i en skål tillsammans med yoghurt. Dela varje kycklingfilé i 6-8 bitar (kuber) och lägg i marinaden. Låt marinera över natten.

Sås
Olivolja
2 msk ghee (klarnat smör)
1 stor gul lök
1,5-2 msk finhackad/pressad vitlök
1 msk finriven ingefära/ingefärapasta
2 tsk spiskummin
1 msk Garam Masala
1 tsk bockhornsklöver
2 tsk malen koriander
500 g krossade tomater
1 msk socker
Salt efter smak
2,5-3 dl vispgrädde

Såsen görs med fördel dagen innan måltiden ska avnjutas i samband med att kycklingen marineras. Så att smakerna verkligen får sätta sig. Värm lite olja och ghee i en kastrull och fräs hackad lök, vitlök och ingefära, sautera i några minuter på medelhög värme och tillsätt sedan alla kryddor och låt gå ytterligare ½-1 minut.

Tillsätt de krossade tomaterna och rör om. Låt sjuda i 10-15 minuter och du har något av en rödbrun färg. Mixa sedan såsen i en blender eller med en mixerstav så att den blir slät och fin. För att mixningen kan man tillsätta någon matsked vatten eller två. Låt stå i kylen över natten.

Dagen för middagen
Bryn kycklingbitarna i botten av en kastrull eller en gjutjärnsgryta. Låt de få ordentligt med färg, men de behöver inte bli genomtillagade. Lyft ur kycklingbitarna och lägg på ett fat. Ha sedan ned såsen i den kastrullen kycklingen brynts i för att lösa upp de inbrända smakerna i botten av pannan.

Koka upp såsen och lägg tillbaka kycklingen i såsen. Tillsätt Ghee och grädde och koka upp försiktigt. Reducera såsen något så att den blir tjock och krämig.

Servera grytan med kokt ris, naan och lite hackad koriander eller mynta