Hemmagjorda proteinbars

Några av de mest tacksamma recepten i Styrkelabbets kostscheman volym 2 är de som kan tas för fika! I dag gjorde vi hemmagjorda proteinbars som smakar precis som chokladbollar! 200 kcal/bar (4 bars) med 20g protein, 8 g kolhydrater och 10 g fett. Vassegoda!

Recept

Vill du ha lite mer smak, byt ut vattnet mot starkt kaffe.

45 g (lite mer än 1 dl) havregryn
18 g (cirka 1 msk) mandel-eller jordnötssmör
45 g (cirka 3 msk) osötad äppelmos
90 g (cirka 2 ½ dl) proteinpulver gjort av vassle med chokladsmak
12 g (cirka 2 msk) kakao
18 g (cirka 3 msk) kokosflingor
1-1 ½ dl hett vatten (alternativt starkt kaffe)

1. Blanda samman alla ingredienser förutom vattnet/kaffet, men spara 2 msk kokosflingor.
2. Tillsätt vattnet/kaffet allteftersom, du ska få en jämn och sammanhållen massa men den ska kännas lite torr i konsistensen.
3. Klicka ut smeten på en bakplåtsklädd plåt, platta ut till en rektangel som är cirka 2 cm tjock. Toppa med resten av kokosflingorna.
4. Ställ in i ugnen på 150°C i cirka 12-15 minuter.
5. Ta ut, plåten. Låt svalna och skär i fyra lika stora bars. [eller tårtbitar, som vi!]

Förvara gärna kylda för förlängd hållbarhet men de klarar sig i väskan en medelvarm dag. Lägg dem i en liten matlåda, plastpåse eller paketera in i smörpapper eller folie.

Om boken

Boken har precis släppts och finns att köpa på styrkelabbet.se. Den har totalt 30 kostscheman med tio näringsberäknade kostscheman för blandkost, vegetarisk kost respektive vegankost.

Boken inleds med ett förord av Philip Wildenstam, som på ett humoristiskt och avväpnande vis berättar om sina egna tankar kring viktförändringar. Det har inte varit enkelt för honom, tycks det som. Inte för oss heller, ärligt talat. Det känns tryggt att läsa hans ord och vi möts av förståelse för våra egna tankar om vikt och mat. Syftet med boken är att ge verktyg du behöver för att avdramatisera mat och vad du väger för stunden, skriver Philip Wildenstam.

Precis som Philip råder vi dig till att läsa kapitlen om psykologin bakom ätandet, fysiologin bakom viktförändring och hur kostscheman kan användas för bäst utväxling av boken!

Styrkelabbets Kostscheman Volym 2 Näringsrik och god mat för dig som vill förändra din vikt (Sierra De Goldsmith och Daniel Richter (Styrkelabbet AB)