Bjud på något enkelt och träffsäkert i sommarkvällen. Sallad på grönkål och lättkokt broccoli och parmesan till en torskfilé blir sällan fel till middag. I glaset föreslår vi en halvtorr cider.
Cider
I glaset bjuder vi på en halvtorr (åt det torrare hållet) äppelcider. Denna belgiska äppelcider, på äpplen med rött fruktkött, är jämn och fin. En krispig cider med toner av mandel, mineral och frisk syra av röda äpplen. Finns i Systembolagets beställningssortiment; Stassen (Nr. 82091), 59.90 kr.
Recept
2-3 personer
1 knippe grönkål
1 knippe broccoli
0,25 dl olivolja – gärna pepprig i smaken
Flingsalt
Parmesan (efter behag)
Färsk torskilé, c:a 200 g/person
Mjöl
Smör att steka i
Sallad
Skär bort kålens krusade blad från stänglarna. Skölj och låt rinna av på lite hushållspapper.
Skär broccolin på längden i tunna skivor. Koka broccolin i vatten i cirka 2 minuter. Häll av vattnet och låt svalna.
Lägg kålen i en skål och ringla olivolja över bladen och massera bladen lätt.
Lägg upp kål och broccoli på ett serveringsfat. Strö lite flingsalt över och hyvla lite parmesan över.
Torskfilén
Vänd torsken i lite mjöl.
Ha i en rejäl klick smör i en stekpanna på lite mer än medelhög värme. När smöret har slutat fräsa sänker du värmen på stekpannan till strax under medeltemperatur.
Stek filén tills varje sida precis har fått en gyllenbrun färg. Var försiktig med att inte steka fisken för hårt, då filén annars blir torr!